Knesset ratificeert akkoord met PLO

JERUZALEM, 6 OKT. Na een stormachtig debat heeft het Israelische parlement, de Knesset, vanmorgen bij zonsopgang met de kleinst mogelijke meerderheid het akkoord met de PLO goedgekeurd over uitbreiding van Palestijnse autonomie over de Westelijke Jordaanoever.

De eerste problemen doemden vandaag al weer op toen president Weizman weigerde twee vrouwelijke Palestijnse gevangenen gratie te verlenen die wegens moord zijn veroordeeld. Volgens het Israelisch-Palestijnse autonomie-akkoord moeten de komende dagen meer dan 1.000 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten, onder wie alle 28 vrouwelijke gedetineerden. Palestijnse functionarissen veroordeelden “deze schending van het akkoord”.

Buiten stonden duizenden rechtse demonstranten leuzen te schreeuwen tegen “de verrader”, premier Rabin, toen de 120 leden tellende Knesset het vervolg-autonomie-akkoord, dat vorige week in Washington werd getekend, met 61 tegen 59 stemmen ratificeerde. “Het is een kleine meerderheid, omdat twee leden van de Arbeidspartij hun mandaat hebben verraden en tegen de regering stemden”, zei Rabin na afloop. De stemming baant de weg voor de terugtrekking van het Israelische leger uit zes Palestijnse steden en honderden dorpen, die volgens plan 19 november begint.

Rabin opende het debat met een oproep “de vrede een kans te geven”. “We kunnen blijven doden en gedood worden, maar we kunnen ook proberen deze nooit eindigende cyclus van geweld te doorbreken.” De premier herhaalde niet van plan te zijn in de overgangsperiode, die tot 1999 duurt, joodse nederzettingen te ontmantelen. In de onderhandelingen over de definitieve regeling, die komend voorjaar beginnen, zal Israel juist aanspraken doen gelden op bepaalde nederzettingen-blokken.

De rechtse en religieuze oppositie veroordeelde eenstemming het autonomie-akkoord, dat volgens haar naar tot niets anders dan een Palestijnse staat leidt. Maar “wij zullen het land tot zichzelf brengen”, verzekerde Likudleider Netanyahu. “We zullen het terugzetten op het spoor van het zionisme, van liefde voor het land.” De oppositie verweet Rabin tevens dat hij zijn meerderheid van gisteren te danken had aan vijf Arabische Knessetleden: “De regering heeft geen joodse meerderheid meer.” Minister van buitenlandse zaken Peres noemde dit argument racistisch. (Reuter, AP, AFP)