Investeringen in olie Rusland op losse schroeven

MOSKOU, 6 OKT. Rusland dreigt miljarden dollars aan buitenlandse investeringen mis te lopen nu een wetsvoorstel over olie- en gaswinning in de eerste kamer van het Russische parlement is gesneuveld.

De Russische regering en vertegenwoordigers van buitenlandse oliemaatschappijen hebben teleurgesteld gereageerd. Ze ondernemen pogingen om de wet alsnog aangenomen te krijgen.

Het afgewezen voorstel betreft een soort raamwet die bescherming moet bieden aan praktisch alle investeringen in gas- en olieprojecten. Het gaat bijvoorbeeld om vrijwaring van onverwachte nieuwe belastingen, die in Rusland nogal eens met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Westerse oliemaatschappijen hebben plannen voor investeringen van in totaal vijftig miljard dollar, maar willen die uitsluitend uitvoeren als zij voldoende juridische garanties hebben.

Het voorstel was voor de zomer aangenomen door de Doema, de tweede kamer van het Russische parlement, maar haalde dinsdag onvoldoende stemmen in de Federatieraad, de eerste kamer. De afwijzing in de eerste kamer leek te zijn ingegeven door argwaan tegenover buitenlandse investeerders die er in Rusland wel eens van worden beschuldigd het land 'leeg te roven'.

Een vertegenwoordiger van British Gas in Moskou, Michael Stevens, omschreef zijn gemoedstoestand desgevraagd als “zwaar teleurgesteld en ontmoedigd. Honderden miljoenen aan investeringen zijn afhankelijk van deze wet en de verwerping ervan betekent dat al deze projecten nu moeten worden uitgesteld.”

De zakenkrant Kommersant schreef gisteren op de voorpagina onder de kop 'Rusland intimideert buitenlandse investeerders' dat de afwijzing door de Federatieraad schadelijker gevolgen kan hebben voor de Russische economie dan welk ander besluit ook dat dit jaar is genomen.

Een woordvoerder van het ministerie van energie noemde de stap van de Federatieraad “volkomen overwacht”. Zowel minister van energiezaken Sjafranik als premier Tsjernomyrdin hadden eerder deze zomer het belang van de wet onderstreept en Westerse investeerders ervan overtuigd dat aanname van de wet slechts een kwestie van tijd zou zijn.

Dat kan alsnog: een verzoeningscommissie van Doema en Federatieraad zal zich nu over de kwestie buigen. Ook in de Doema werd het voorstel aanvankelijk afgewezen. “De opstellers van deze wet hebben niemand iets uitgelegd. Alles wat we weten is dat Rusland wordt verkocht aan het Westen”, zei een communistische afgevaardigde toen. In een tweede stemming, toen er meer parlementariërs aanwezig waren, haalde het voorstel de vereiste meerderheid wel.