Ierse film

Een paar kanttekeningen bij het verder accurate artikel over film in Ierland van Hieke Jippes (CS 22 sept.). Ierland koestert niet alleen haar schrijvers en musici maar ook haar beeldend kunstenaars door ze grotendeels vrij te stellen van belasting. Verder heet de minister van cultuur geen William Higgins maar Michael D. Higgins, in de wandeling Michael D. genaamd. En Temple Bar is geen gerestaureerde yuppenwijk, maar een oude wijk van Dublin die bijna tegen de vlakte was gegaan om er een groot busstation te bouwen. Door de protesten van onder anderen veel kunstenaars die in deze wijk hun atelier hadden, is dit verhinderd. De restauratie is ter hand genomen door de Temple Bar Properties, een door de overheid gesubsidieerde instelling die helaas nu inderdaad van deze buurt een yuppenwijk dreigt te maken.

    • Marianne Heemskerk