Gucci floreert sinds het niet meer van de Gucci's is

ROME, 6 OKT. Sinds Gucci niet meer van de Gucci's is, gaat het steeds beter met deze fabrikant van schoenen, sjaals, tassen en andere luxe-artikelen. Geholpen door de lage lire is het voormalige Italiaanse familiebedrijf na jaren verlies vorig jaar winst gaan maken. De in Bahrein gevestigde investeringsmaatschappij Investcorp, sinds twee jaar voor honderd procent eigenaar van Gucci, wil van dit magische moment profiteren door het bedrijf naar de beurs van New York, Londen en Amsterdam te brengen.

Op deze manier hopen de Arabische investeerders eindelijk wat terug te zien van het geld dat ze hebben besteed aan het prestigieuze merk met de dubbele G. In 1987 kocht Investcorp vijftig procent. De maatschappij profiteerde van een felle familieruzie in feuilletonvorm. Zes jaar later volgde de andere helft toen Maurizio Gucci, zoon van Rodolfo Gucci, door de slechte resultaten en persoonlijke problemen min of meer gedwongen werd zijn belang te verkopen.

Hoeveel Investcorp heeft betaald voor de aandelen, is nooit officieel bekendgemaakt. Schattingen lopen van 250 naar 350 miljoen dollar. Notering van dertig procent van de aandelen aan de beurs moet ongeveer evenveel opbrengen, 350 miljoen dollar.

Het verschil tussen de koop- en verkoopprijs zit in de grondige schoonmaak die de afgelopen jaren is gehouden bij Gucci. Als halve eigenaar had Investcorp weinig greep op het bedrijf. Er waren veel juridische problemen rondom Maurizio Gucci, en toen deze in 1989 weer de leiding op zich nam, was de relatie al snel slecht. Maurizio Gucci zag goed in waar het probleem school. Gucci mikte op teveel produkten tegelijkertijd, probeerde klanten te winnen met goedkopere artikelen maar raakte zo een deel van z'n exclusieve imago kwijt, en verdiende te weinig op de verkoop in warenhuizen en andere winkels die niet in eigen bezit waren.

Maurizio stelde een ambitieus plan op dat imago en winst van de in Florence gevestigde onderneming moest herstellen. Het aantal produkten werd teruggebracht van twintigduizend naar vijfduizend. Het aantal Gucci-winkels daalde wereldwijd van duizend tot tweehonderd. Probleem was alleen dat Maurizio Gucci sommige ideeën niet goed narekende. Omvangrijke investeringen in een nieuw hoofdkantoor in Milaan en in een imponerende villa in Florence bleken al snel kostbare uitglijders te zijn. In zijn persoonlijke leven raakte hij verstrikt in ondoorzichtige financiële transacties rondom speelschulden en boten. Maurizio Gucci kreeg met iedereen ruzie en werd in september 1993 door Investcorp gedwongen zijn aandelen te verkopen. Dit voorjaar werd hij voor zijn kantoor in Milaan vermoord, in een aanslag waarvan de achtergrond nog steeds niet duidelijk is.

Intussen was het bedrijf, bevrijd van persoonlijke ruzies en juridische twisten, de weg ingeslagen die Maurizio Gucci had uitgestippeld, maar zonder diens financiële grillen. De distributie kreeg meer aandacht. Het personeelsbestand ging fors omlaag, van 1700 in 1989 tot 1170 in 1993. De verkoop door derden werd verminderd - zeventig procent van de omzet komt nu uit winkels waarvan Gucci eigenaar is.

Deze nieuwe strategie en de lage lire hebben de verkopen enorm gestimuleerd. In 1994 werd voor het eerst na jaren van rode cijfers en dalende omzet weer winst gemaakt: 17,3 miljoen dollar op een netto-omzet van 263 miljoen dollar. Dit jaar zet het herstel krachtig door. Gucci stond eind juli al op een winst van 24,8 miljoen dollar bij een omzet van 206 miljoen dollar.

Toch is het door het 'rode' verleden van Gucci twijfelachtig of het plan om de beurs op te gaan, zal lukken. Italië heeft al neen gezegd. De Consob, het orgaan dat toezicht houdt op de Milanese beurs, wees een verzoek om ook in Milaan te worden genoteerd eind vorige maand af. Gucci voldeed niet aan de eis dat er drie jaar achtereen winst moet zijn gemaakt. Notering aan de Seaq in Londen, waar niet-Britse aandelen worden verhandeld, zou geen probleem moeten geven. Om daar genoteerd te worden is het voldoende dat een bank handelt in het aandeel. De opstelling van Wall Street is nog onduidelijk. Investcorp zegt vooralsnog het groene licht te hebben gekregen uit New York.

Opzet is zestig procent van de aandelen uit te geven in de Verenigde Staten, waar Gucci een derde van zijn omzet vandaan haalt. De rest moet worden verdeeld over de andere internationale markten. De prijs van de aandelen zou op 23 oktober worden vastgesteld, als de operatie kan doorgaan, en zal waarschijnlijk tussen de 19 en de 22 dollar liggen.

    • Marc Leijendekker