Generatie Nix

Maatstaf 1995/6. De Arbeiderspers, 79 blz.ƒ22,50.

'Is hem dat daar in nevelen geschapen / naar gods beeld en gelijkenis / (-) is dat wat van hem overbleef na / duizend eeuwen aarde? Weerschijn / van potentie, schuldeloze half- / aap, aan zijn buik de holle alikruik, belegen kind, in niets / meer de verwaten hoeder van het / heelal, weer doorweekt als / in zijn paradijselijk / amorfe waterstaat'. Het gedicht 'Oude man in Turks bad' van Mathilde Lippens zou voortreffelijk hebben gepast in het God-nummer van DWB, en dat ook leesbaarder hebben gemaakt. Voor een voorpublikatie uit Koos Geerds' bundel Gods element geldt hetzelfde. Ze staan samen met divers ander proza en andere gedichten in de nieuwe Maatstaf, waarin verder voornamelijk het artikel van Joost Zwagerman opvalt over Douglas Coupland, de Nederlandse Generatie Nix en hun 'gestileerde zelfhaat'.

    • Margot Engelen