Effectenbeurs in afwachting van G-7-top

AMSTERDAM, 6 OKT. In afwachting van de G-7-top in Washington, komend weekeinde, was het vandaag opnieuw stil op de Amsterdamse beursvloer. Bij lage omzetten daalde de AEX-index van belangrijkste fondsen opnieuw, met 2,23 punten tot 460,45 punten.

AMSTERDAM Met het weekeinde voor de deur en een dalende dollar verwachten handelaren niet dat het Damrak later op de dag nog zal opveren. Beleggers wachten met spanning op de tweede aandelentranche van KPN, waarvoor de inschrijving maandag van start gaat.

De stijging van de deze week gepresenteerde Midkap-index zorgde voor een lichtpuntje op de beurs. De AMX-index voor het middensegment van de Nederlandse beursfondsen boekte een winst van 1,26 punten op op 561,69. Vendex International was percentueel gezien de grootste stijger met ruim een procent tot 45,30 gulden. Vendex Food Groep neemt de Belgische winkelketen Central Cash en Super Echo over. Voorts beschuldigt de Amerikaanse kledingfabrikant Polo-Lauren Vendex-dochter America Today van inbreuk op het merkenrecht van Polo Lauren. Grootste verliezer bij de hoofdfondsen was KNP BT (papier en kantoorartikelen) met een percentueel verlies van bijna 2 procent tot 45,20 gulden. Heineken handhaafde zich op 259,70 gulden, Unilever moest 1,40 gulden afstaan op 207,70 gulden.

De cyclische waarden noteerden lager. Akzo daalde dertig cent op 188,20 gulden, terwijl DSM een gulden moest afstaan op 125,50 gulden.

De dollar moest vanmorgen op de Europese valutamarkten opnieuw terrein prijsgeven. Vanmorgen noteerde de Amerikaanse munt in Amsterdam 1,5950 gulden, bijna een halve cent lager dan de slotkoers gisteren. Gisteren schoof de munt op de valutamarkt in de Verenigde Staten al stevig onderuit. In het Verre Oosten boekte de dollar eerder vandaag enig herstel door forse steunaankopen van de Japanse centrale bank, maar het koersverlies kon niet volledig worden goedgemaakt. De valutamarkt wacht met spanning op het treffen van de G-7, komende zaterdag. Het blijft twijfelachtig of de zeven grootste industrielanden concrete afspraken zullen maken om de koers van de dollar te ondersteunen.

De zwakke Europese munteenheden stonden vanmorgen onder druk. Het Britse pond daalde van 2,5315 gulden tot 2,5275. De Franse franc van 32,305 gulden per honderd tot 32,245. De Italiaanse lire moest achteruit van 0,9935 gulden per duizend tot 0,9895.

NEW YORK De effectenbeurs van New York boekte gisteren voor het eerst deze week winst. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen eindigde 22,04 punten hoger op 4762,71. De omzet op Wall Street was met 369 miljoen aandelen iets hoger dan dinsdag. De technologiefondsen bepaalden de stemming. De verliezen van onder meer Compaq, Texas Instruments en Intel in de afgelopen dagen boden beleggers gisteren een buitenkansje waarvan zij gretig gebruik maakten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio klom de Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsenmet 285,87 punten tot 18.506,28. De omzet kwam met 370 miljoen aandelen iets hoger uit dan gisteren toen 263 miljoen aandelen van eigenaar verwisselden.