Daiwa Bank misleidde toezichthouders in VS

TOKIO, 6 OKT. De Japanse Daiwa Bank, die vorige week een verlies van 1,1 miljard dollar meldde als gevolg van illegale transacties door haar kantoor in New York, heeft in het verleden toezichthouders misleid.

Dat heeft een medewerker van de bank, die anoniem wenste te blijven, vandaag openbaar gemaakt. Een officiële woordvoerder van de bank weigerden vanmiddag desgevraagd commentaar op het bericht te geven.

Volgens de Daiwa-functionaris zou de bank in 1992 tijdens een inspectie door de Amerikaanse Federal Reserve Board (Fed) tijdelijk transactie-overzichten en enkele personeelsleden naar een ander kantoor hebben overgebracht. Onder hen was Toshihide Iguchi, de handelaar die verantwoordelijk wordt gehouden voor het verlies en inmiddels in New York vastzit op verdenking van het vervalsen van documenten. De verplaatsing zou bedoeld zijn geweest om te verbergen dat de bank niet in staat was handelsactiviteiten en de administratieve afwikkeling ervan te scheiden. Bij de inspectie zijn destijds geen onregelmatigheden opgemerkt. De verantwoordelijkheid voor zowel transacties als boekhouding zou het Iguchi mogelijk hebben gemaakt gedurende elf jaar ongemerkt verliezen op te bouwen. In 1993 heeft Daiwa, aldus het personeelslid, de misleiding aan de Fed bekend. De Fed lichtte vervolgens het Japanse ministerie van financiën in, dat Daiwa in april 1994 maande de procedures te verbeteren. Daiwa beloofde destijds verbeteringen aan te brengen. Ook al was het ministerie op de hoogte van onregelmatigheden bij de bank, het ontdekte bij een controle van de boekhouding in mei 1994 niet de inmiddels ontstane verliezen.

Gisteren is het ministerie van financiën met een onderzoek begonnen op het hoofdkwartier van de bank. Daiwa werkt daaraan vrijwillig mee, aldus het ministerie. “We moeten ons zorgen maken, want het schandaal komt op een zeer slecht tijdstip”, aldus onderminister van financiën Kyosuke Shinozawa eerder deze week, refererend aan het slechte imago van de Japanse banken door de vele dubieuze kredieten. Naar verwachting zullen voorzitter Sumio Abekawa en president Akira Fujita van de Daiwa Bank binnenkort aftreden om de schuld van het schandaal op zich te nemen.

    • Hans van der Lugt