Brussel sust verschillen Bonn-Parijs

BRUSSEL, 6 OKT. Politici en diplomaten in Brussel haasten zich te verklaren dat het met de Frans-Duitse as niet beter of slechter gaat dan in het tijdperk-Mitterrand.

“Het màg niet slecht gaan met de Frans-Duitse betrekkingen, want dit koppel is essentieel voor de Europese Unie”, zegt de Franse Eurocommissaris Yves-Thibault de Silguy. “Natuurlijk heeft het koppel af en toe een huwelijkscrisis - waarmee ik niet zeg dat het er nu een heeft - maar voor de rest is het een zeer diepgaande en dagelijkse relatie.” De verhoudingen zijn niet veranderd, zegt ook een Duitse politicus. “De wens om samen te werken is diep geworteld.”

Het is wel wennen aan de stijl van de nieuwe Franse leider, geeft een Duitse diplomaat toe. “We zijn gewend aan Mitterrand. De nieuwe ploeg in Parijs heeft tijd nodig. Maar de bondskanselier en het ministerie van buitenlandse zaken zijn bereid die tijd te gunnen.”

Ook Mitterrand had tijd nodig om zijn koers in Europa te bepalen, zeggen anderen. “Chirac zit nog in de periode dat hij Europa aan het ontdekken is”, aldus een Nederlandse diplomaat. “Mitterrand heeft na zijn verkiezing als president ook een periode gehad dat hij Frankrijk op de eerste plaats stelde, en daarna de rest. Maar hij zag in dat, wil je als president van Frankrijk naam maken, dat alleen kan via Europa. Hoe langer Chirac er zit, hoe meer ook hij zal inzien dat hij voor Europa moet kiezen.”

“Chirac heeft een andere stijl, is een andere persoon dan Mitterrand”, beaamt de Duitse Europarlementariër Elmar Brok. “Er moet een nieuwe relatie worden opgebouwd.”

Natuurlijk zijn er meningsverschillen tussen Bonn en Parijs, erkent een Franse diplomaat, over het verdrag van Schengen over het opheffen van paspoortcontroles bijvoorbeeld. “Maar wat echt telt is: doen Frankrijk en Duitsland alles wat ze kunnen om de Europese constructie te bevorderen?” Frankrijk en Duitsland zijn tot elkaar veroordeeld.

Dat zag ook de man aan wie Chirac zich graag spiegelt, Charles de Gaulle. Maar er is wel iets veranderd tussen de jaren zestig en nu: destijds kon Frankrijk nog de rol van 'senior' op zich nemen. Inmiddels heeft Duitsland, in ieder geval economisch maar in toenemende mate ook politiek, Frankrijk overstegen en is Parijs in de Europese Economische en Monetaire Unie de vragende partij.

    • Birgit Donker