Wetenschapsdag

Als je een ijsblokje in een vol glas water gooit en het ijs smelt, stroomt het glas dan over? Is een zakdoek waterdicht? Wat is stoom eigenlijk? Is een ijsblok op te tillen met een lucifer of een draadje? Het antwoord op deze en andere vragen krijg je op de Wetenschapsdag in het Maritiem Museum in Rotterdam. Op zondag 8 oktober wordt in dat museum tussen 12-17u een proefjesparcours voor kinderen van 6 t/m 12 jaar uitgezet. Hier kan je ontdekken door zelf te experimenteren welke eigenschappen water, ijs en stoom hebben. En als je alle proefjes met goed gevolg heb afgelegd krijg je een stoombrevet. In de hal van het museum kan je ook nog model-stoommachines bewonderen en aan boord van museumschip 'De Buffel' kan je meedoen aan 'stoomrondleidingen' langs werkende stoommachines. Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Toegang kinderen tot 16 jaar ƒ 3,- volwassenen ƒ 6,- Inl 010-4132680.

Pretlab

Bouw het verwarmingssysteem na dat oude Romeinen in hun huizen hadden. Onderzoek het water uit je vijver of sloot in de buurt of stap in een megazeepbel. Op de Wetenschapsdag vind je op 22 verschillende plaatsen in Nederland het Pretlab. In dit lab liggen vier pakketjes die allemaal iets met water en vuur te maken hebben. Eentje om een draailicht in elkaar te solderen. Verras je ouders en geef je haar een gek model; met het chemiepakket maak je in een handomdraai haargel. Of wil je misschien liever een elektronisch spel in elkaar zetten? Dat kan en het lichtje gaat branden als je de vragen over Water en Vuur goed beantwoordt. En dan is er nog een pakketje om een mini-alarm te bouwen; het gaat loeien als er vuur in de buurt is. Het pakketje kost ƒ 4,50 en je hoeft helemaal niet handig te zijn om in het Pretlab te experimenteren; ook staan er allemaal mensen klaar om je te helpen. Voor kinderen van 8 t/m 14 jaar op zondag 8 oktober. Meer informatie staat in de programmakrant, die gratis te krijgen is bij de bibliotheek, VVV, boekhandel, Open Univesiteit en Volksuniversiteit.

Bouw een brug

Bouw een brug van twee meter die stevig genoeg is om er een gewicht aan te hangen. Dat is de opdracht van een wedstrijd die is uitgeschreven voor scholieren uit het tweede en derde jaar van het voortgezet onderwijs. Voor de wedstrijd hebben zich al 225 scholen aangemeld. Al die scholen ontvangen binnenkort een pakket wedstrijdkranten voor de leerlingen en een leswijzer voor de docent. In die wedstrijdkrant staan voorbeelden van hoe je zo'n brug zou kunnen bouwen met ook wat bouwtips. Omdat de brug maar twee kilo mag wegen moeten leerlingen vooral licht materiaal gebruiken, zoals karton, bamboe of van gevouwen papier. Zelfs met piepschuim of satéprikkers is een goeie constructie te maken. Alle finalisten komen op zaterdag 9 december bij elkaar voor een spectaculaire eindfinale op de universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente. Inl bij de Stichting Wetenschap & Techniekweek 030-340028, fax 322345.

Jonge onderzoekers

Als je tussen de twaalf en twintig jaar oud bent, vindingrijk en onderzoekend, dan kun je meedoen aan de Nationale Wedstrijd voor Jonge Onderzoekers, Alles mag van de jury, zolang je inzending maar met wetenschap of techniek te maken heeft. Bedenkt dus iets slims, verbeter een bestaand apparaat, produkt of ontdek iets geheel nieuws. Het startsein voor deze wedstrijd wordt gegeven in op zondag 8 oktober tijdens de Wetenschapsdag in het Museon, Den Haag. Daar zijn ook de winnende inzendingen van vorig jaar te zien en je krijgt er informatie. Om een idee voor je inzending te krijgen kan je je opgeven voor een bezoek tijdens de Wetenschap & TechniekWeek naar bijvoorbeeld een olie-boorplatform. Inl Nationale Wedstrijd voor Jonge Onderzoekers 1996, Postbus 4611, 5601 EP Eindhoven, tel 040-514843.

Sterrenkunde

Hoe is het leven op aarde ontstaan? Wat is een zwart gat? Kun je met de sterren de toekomst voorspellen? Wat is het geheim van Stonehenge? Op de landelijke bijeenkmst van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) op zaterdag 7 oktober zullen over deze onderwerpen korte, eenvoudige lezingen worden gehouden om aan te tonen dat sterrenkunde ook verbindingen heeft met andere wetenschappen. Elke lezing duurt een half uur en is goed te begrijpen voor kinderen van acht tot vijftien jaar. Tussen de lezingen door laat de kijkerbouwgroep van het JWG zien hoe je zelf een telescoop kunt bouwen, er zijn computerdemonstraties en de allerjongsten kunnen geschminkt worden. Basisschool 'De Kleine Dichter', Heycopstraat 30, Utrecht van 10u30-16u30. Toegangsprijs ƒ 3,50.

Beestenbende

Op zaterdag 7 oktober van 12-17u vertellen vijf dierenverzorgers uit Diergaarde Blijdorp met video's en knuffelbeesten over olifanten, zee-otters, roofdieren, ijsberen en mensapen. Ieder uur staat een van deze dieren centraal. En op woensdag 11 oktober van 14-16u maakt Hans de Beer leuke tekeningetjes wanneer je een van zijn boeken koopt zoals Lars de IJsbeer, Bernard Beer, Tetkees de Olifant, Valentino de Kikker en zijn nieuwste boek: Bodo en het oerwoudconcert. Boekhandel Donner (nivo 2), Lijnbaan 150, Rotterdam. Inl 010-2175263.

Ansichtkaart

Maak een ansichtkaart van een dier met een boek, bijvoorbeeld van een uil die 's nachts leest in z'n boom of van je poes die een boek over vissen koopt in de kinderboekwinkel. Alles mag als het maar over dieren en boeken gaat. Stuur je ontwerp op een correspondentiekaart van 10,5 x 15 cm, zet op de achterkant je naam, adres, leeftijd en telefoonummer en zorg dat die kaart uiterlijk 14 oktober ingeleverd is bij de Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10, 3512 GD Utrecht. Er zijn veel prijzen en de mooiste kaarten worden gedrukt. De inzendingen worden wel eigendom van de Kinderboekhandel. Verder komt kinderboekenschrijver Dolf Verroen op woensdag 11 okt van 14-16u uit zijn boeken voorlezen. Ook Ted van Lieshout, die voor zijn gedichtenbundel 'Begin een torentje van niks' dit jaar de Gouden Griffel kreeg, vertelt over zijn gedichtjes. En na een week Beestenbende laat Clara Linders voor alle kinderen van 4 tot 9 jaar op de allerlaatste dag van de Kinderboekenweek, zaterdag 14 oktober, om 13u de kopjes en lepels tot leven komen bij Circus Boon. Res 030-322057.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker