Voorkeur Theater

ASHTON Het Nationale Ballet presenteert romantisch repertoire van Sir Frederick Ashton op muziek van Stravinsky, Franck en Mendelssohn. Het lyrische karakter van 'Scènes de Ballet' en 'Symphonic Variations', maar ook het lichtvoetige sprookje 'Midzomernachtsdroom' vereisen zuivere lijnen en rap voetenwerk van de dansers. 11 okt Amsterdam Het Muziektheater.

THE SOUND OF MUSIC Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 6 t/m 8 okt Rotterdam Zuidpleintheater.

JONGENS WAREN WE Gebroeders Flint en Het Volk in een klein juweel van een voorstelling, naar Nescio, vervuld van heimwee naar de voorbije tijd van de wereldbestormende jeugd. 10 t/m 12 okt Bellevue Amsterdam.

HET PAD VAN FORTUIN Stekelig cabaret door Vincent Bijlo. 5 okt Heerlen Stadsschouwburg, 6 okt Etten-Leur De Nobelaer, 7 okt Tiel Agnietenhof, 11 okt Amstelveen Cultureel Centrum.

THE CONCERT THEY NEVER GAVE Aanstekelijke lopende-band-muziek door Elvis Presley, Buddy Holly en Roy Orbison - althans, wat daar op lijkt. 5 okt Roosendaal De Kring, 6 okt Venray De Beejekurf, 7 okt Utrecht Jaarbeurs, 8 okt Bussum 't Spant, 10 okt Groningen Martinihal, 11 okt Almere Metropole, 12 okt Alkmaar De Vest.

INTRODANS Het Arnhemse gezelschap Introdans combineert energie, emotie en theatraliteit in een programma met werk van Jean-Christophe Maillot, Conny Janssen en Ton Wiggers. De voorstelling is een gelukkige combinatie van krachtige bewegingen, opzwepende muziek en smaakvolle toneelbeelden. 6 okt Emmen De Muzeval, 10 okt Meppel Schouwburg Ogterop, 11 okt Enschede Twentse Schouwburg.

DE TRAMLIJN DIE VERLANGEN HEET In de Amerikaanse klassieker van Tenessee Williams verwerkt regisseur Ivo van Hove een grote hoeveelheid choquerende geluidseffecten, gestileerde schermutselingen en scènes in een tot aan de rand met watergevuld bad. Eric de Kuyper zorgde voor een gevoelige vertaling die volop tot z'n recht komt in Chris Nietvelds magnifieke vertolking van hoofdpersoon Blanche Dubois. 6 en 7 okt Eindhoven Stadsschouwburg, 9 en 10 okt Amsterdam Stadsschouwburg.

4X LIEFDE De verleidingskunsten van Introdans Educatief laat de harten sneller kloppen bij dansvriendjes en hun ouders. Ohad Naharin, Hans van Manen, Nils Christe en Jean-Christophe Maillot spelen een geraffineerd spel op het thema 'liefde'. 7 okt Helmond 't Speelhuis (19u30), 8 okt Zaandam De Speeldoos (14u15), 11 okt Hoofddorp De Meerse (14u).

WONDERKANKER Wat gebeurt er in en met en rondom een twaalfjarige die kanker krijgt. Indrukwekkende kleine voorstelling, waarin acteur Pieter Tiddens zich omringt met een hele cast van elektronische tegenspelers. Vanaf 10 jaar. 5 en 6 okt Amsterdam Krakeling.

EN VERDER Hiep hiep rahoe van Urbanus. 7, 8 okt Rijswijk Schouwburg, 9 okt Eindhoven Stadsschouwburg; Laat maar laaien door Kees Torn. 7 okt Hoofddorp Het Oude Raadhuis; Angels in America door het RO Theater. Deel 1: 5, 11 en 12 okt, deel 2: 6 okt, deel 1 en 2: 7 en 8 okt Rotterdam RO Theater; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 6 en 7 okt Amsterdam Kleine Komedie, 11 okt Gorinchem De Nieuwe Doelen, 12 okt Doetinchem Amphion; You're the top met Willem Nijholt. 6 okt Lelystad Agora, 7 okt Sneek Amicitia, 10 okt Assen De Kolk, 12 okt Sliedrecht De Bonkelaar. Het Nationale Ballet met Scènes de ballet; choreografie Frederick Ashton op muziek van Stravinsky, maart 1992 Foto Deen van Meer