Voorkeur Muziek

CARTE BLANCHE Reinbert de Leeuw dirigeert het Radio Symfonie Orkest en het Schönberg Ensemble in een programma met muziek van Claude Vivier (Bouchara), Messiaen (Concert à quatre) en Dutilleux (Symfonie nr 2 'Le Double'). Solisten zijn de pianiste Yvonne Loriod, de sopraan Susan Narucki, de fluitiste Martiene van de Loo, de hoboïste Justine Gerritsen en de cellist Arturo Muruzabal. 7 okt. 15u Concertgebouw Amsterdam; 8 okt. 14u Muziekcentrum Vredenburg Utrecht.

ARTE CORALE Het in 1978 opgerichte Moskouse koor Arte Corale, uitsluitend bestaand uit aan de Moskouse Muziekacademie en de Russische muziekschool afgestudeerde zangers, die de indrukwekkende Russisch-orthodoxe religieuze muziek zingen, doet tijdens een maandenlange Europese tournee ook ons land aan: 13 okt. 20u30 St. Janskerk Utrecht; 14 okt. 20u St. Jacobikerk Vlissingen; 16 okt. 20u30 Paradiso Amsterdam; 17 okt. 20u30 Kerk 't Heike Tilburg.

SLAGWERK IN DE RUIMTE De Slagwerkgroep Den Haag geeft een serie concerten met muziek die in een ruimtelijke opstelling wordt gespeeld: Persephassa van Xenakis, Exkurs S van Gunther Lege, Music for Four van John Cage en de wereldpremière van Elementale van Wim Boogman. 7 okt. 20u15 Oosterpoort Groningen; 10 okt. 20u30 Paradiso Amsterdam; 11 okt. De Vereeniging Nijmegen.

GARY LUCAS Wie wil testen wat zijn gehoor aankan is aan het goede adres bij solo-gitarist Gary Lucas (ex-Captain Beefheart). 5 okt BIMhuis Amsterdam, 6 okt De Kelder Amersfoort, 7 okt Gigant Apeldoorn, 9 okt Paradox Tilburg, 10 okt Kikker Utrecht, 11 okt O42 Nijmegen.

LENNY KRAVITZ 'Rock and roll is dead,' beweert hij op zijn nieuwe cd, maar Lenny Kravitz put voor inspiratie onverminderd uit de rock- en soulmuziek van vóór het digitale tijdperk. 5 okt Paradiso, Amsterdam.

GAVIN FRIDAY Jacques Brel ontmoet Tom Waits bij de meest theatrale zanger onder de Ierse popzangers, die (waar hebben we het eerder gehoord?) her en der verkondigt dat het rock'n'roll-tijdperk voorbij is. 6 okt Paradiso, Amsterdam.

JOAN BAEZ De Grande Dame van de protestsong heeft nog ouderwets veel nummers van Bob Dylan op haar repertoire. 9 okt Paradiso, Amsterdam.

BJÖRK / GOLDIE IJslandse sirene en Engelse jungle-artiest in de meest gewaagde combinatie sinds haring met slagroom. 10 okt Ahoy, Rotterdam.

THERAPY? Ierse punkmetal, geboren uit het onwaarschijnlijke huwelijk tussen Stiff Little Fingers en Thin Lizzy. 11 okt Central Studio, Utrecht.