Voorkeur Musea

HET PORTRET Tentoonstelling over vijf eeuwen portretkunst uit tien verschillende landen, die zich niet laat vastleggen op een techniek, stijl of genre. Het Rijksmuseum heeft vele laden opengetrokken en er steeds een enkel(e) tekening, blad of foto uitgehaald. In het prentenkabinet zijn vooral machthebbers en rijkaards te zien. T/m 29 okt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam, ma t/m zo 10-17u.

SALUT AU MONDE - FRIESLAND GROET DE WERELD Al bijna honderd jaar zijn er in Friesland kunstenaars actief die met hun schilderijen willen laten zien dat het Friese landschap bijzonder en mooi is. Waarom hielden de Friezen al die kunst, die toch de lof zingt van hun eigen land, zo lang verborgen? Pas nu zijn hun schilderijen voor het eerst bijeengebracht op een grote expositie in Leeuwarden. Friese landschapsschilderkunst, Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. T/m 20 nov, ma t/m za 11-18u, zo 13-17u.

PETER VOS Zevenhonderd werken van de Utrechtse tekenaar hangen en liggen in De Beyerd in Breda; niet meer dan tien procent van zijn werk. Hoe mooi en dol ze ook zijn, die zielige minotaurussen, de padden en giraffen, toch blijven de vogels het mooist: de gierzwaluw en flamingo in hun vlucht, de specht en de spreeuw in hun driftige arbeid en niet te vergeten de mus. 'Het enige dat ik zou willen is de beste mus maken', heeft Vos eens in een interview gezegd. Die beste mus is nu in vele gedaanten te zien. T/m 5 nov, Boschstraat 22. Di t/m vr 10-17u, za-zo 13-17u.

COLLECTIE REGNAULT Pierre August Regnault (1868-1954) was een succesvol fabrikant in verf die vooral in de jaren dertig een belangrijke verzameling van vroeg 20ste-eeuwse kunst opbouwde. Hij verwierf veel van de Ecole de Paris: Chagall, Picasso en Dufy, een enkele Kandinsky, maar ook Hollandse kunstenaars als Leo van Gestel, Jan Sluijters en Herman Kruyder. In 1953 schonk Regnault zijn verzameling aan de Nederlandse staat. Goed Modern Werk, t/m 29 okt in het Stedelijk Museum Amsterdam, ma t/m zo 11-17u.

WILD WALLS Internationale tentoonstelling van 14 jonge kunstenaars en kunstenaarsgroepen ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum van het Stedelijk Museum. Ze werken met groot gemak met allerlei verschillende media; er bestaat voor hen geen belangrijk onderscheid tussen fotografie, film, beeldhouwkunst en schilderkunst. Tot 29 okt, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

DE SCHAT VAN LOMBOK Na tientallen jaren is Nederlands meest besproken oorlogsbuit weer te zien. In 1894 veroverde het Nederlands-Indische leger Lombok, zogenaamd om orde op zaken te stellen, maar uiteindelijk met het doel meer dan duizend diamanten, ringen, juwelen en andere kostbaarheden op de inlandse vorsten te veroveren. Lange tijd werd deze smet op het blazoen van de koloniale geschiedenis verdoezeld, nu ligt de schat in volle schitter en glorie te pronken op de tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. T/m 10 dec. Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u. zo 11-17u.

CHARLOTTE VAN PALLANDT' Ik ben nou eenmaal gek op portretten maken', zegt Charlotte van Pallandt een beetje schalks op de video als introductie bij haar overzichtstentoonstelling. Een hoogtepunt in de reeks portretten is het monumentale beeld van koningin Wilhelmina, het karakteriseert de vorstin als een onverzettelijke vrouw. Daar tegenover staat een portret van koningin Juliana uit 1953. Een groter contrast tussen beide vorstinnen is bijna niet denkbaar: tegenover de dominante moeder staat een zachtmoedige, weifelende dochter. De tentoonstelling die ongeveer vijftig beelden en enkele tekeningen omvat, biedt een mooi, compact overzicht van het oeuvre van Charlotte van Pallandt. T/m 22 okt. Museum Beelden Aan Zee, Harteveltstraat 1, Scheveningen. Di-zo 11-17u.

EN VERDER Recente schilderijen en aquarellen van Leo Schatz t/m 3 dec in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Amsterdam; Charley Toorop, t/m 29 okt, Kröller-Müller Museum, Otterlo; Het Sprekende Lichaam, tentoonstelling over non-verbale communicatie bij mens en dier. T/m 5 nov in zowel het Brabants Natuurmuseum als het Skryption, Tilburg; Pop Art. Topstukken uit de 'Collectie Nederland', t/m 12 nov, Kunsthal Rotterdam;