Voorkeur Galerie

ADAM COLTON De Engelse beeldhouwer Adam Colton maakt meestal beelden die enigszins in zichzelf zijn gekeerd. Bij galerie Rob de Vries exposeert hij een voor zijn doen ongebruikelijke 'installatie': een combinatie van een tekening van een Christus met boven hem een afdruk van een steen, die dreigend boven de liggende figuur hangt. T/m 29 okt Galerie Rob de Vries, Koolsteeg 2a, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

ANSUYA BLOM In de schilderijen van Ansuya Blom keren verschillende voorwerpen regelmatig terug en daardoor worden ze bijna symbolen: voetjes, planten en een stelsel van buizen en kamers. Daarnaast hebben haar doeken vaak een mysterieuze, poëtische uitstraling die tot contemplatie stemt. T/m 25 okt. Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9B, Amsterdam. Di t/m za 13-17.30u.

KRZYSZTOF WODICZKO De Pool Krzystof Wodiczko opereert op het grensvlak van kunst en politiek. De Appel toont een overzicht van zijn projecten vanaf 1969 tot nu. Wodiczko stamt uit de generatie idealistische kunstenaars die eind jaren zestig zochten naar alternatieven voor de kunst-om-de-kunst. Het accent lag niet langer op het kunstwerk als verkoopbaar produkt, maar op het activeren van sociale processen: kunst als instrument in een bewustwordingsproces. De integratie van kunst en politiek is het best geslaagd in de Alien Staff, een hulpmiddel om de communicatie tussen buitenlanders en de rest van de bevolking te bevorderen. T/m 5 nov. De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. Di t/m zo 12-17u.

HENRI JACOBS De recente schilderijen en tekeningen van Henri Jacobs hebben vaak Franse titels zoals La tristesse, Le rire, Le sommeil. Op een monumentaal doek getiteld La reconciliation (verzoening) is een huis met kamers, open ramen en deuren geschilderd. Als kijker raak je verstrikt in dit illusionistisch geschilderde decor waarin ook echte gaten en spiegels zijn opgenomen. T/m 11 okt. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Ma t/m vr 10-12u30u en 14-18u30, za 14-18u, eerste zo van de maand 14-17u.

EN VERDER In het Centrum Beeldende Kunst in Dordrecht De opstand der dingen, een groepstentoonstelling, samengesteld door Adriaan Geuze met oa Merijn Bolink, Tom Claassen, Joep van Lieshout en Joost van den Toorn. In Amsterdam: Henk Visch t/m 22 okt bij Fons Welters; bronzen beelden van Sjoerd Buisman op de nieuwe locatie van Art Affairs in het galeriecomplex Lijnbaansgracht en schilderijen van de jonge Amerikaanse schilder Matthew Weinstein bij galerie Barbara Farber t/m 18 oktober. In Rotterdam: t/m 15 okt. de jaarlijkse opening van het galerieseizoen. When summer has almost gone, met oa Rudolf Schwarzkogler en de gezusters Jane & Louise Wilson in de nieuwe ruimte van Cokkie Snoei, Mauritsweg 55. Bij Quartair in Den Haag El Dominio Sensorial, een groepstentoonstelling van vijf kunstenaars uit Barcelona.