Voorkeur Films

FOREVER Deel drie van de Batman-serie, waarin de Caped Crusader (Val Kilmer) in een uitzinnig vormgegeven Gotham City eindelijk zijn Robin vindt. Regisseur Joel Schumacher maakte een stripachtige film in kauwgomplaatjeskleuren en schots-en-scheve beelden, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Tommy Lee Jones als de hijgende schizofreen Two-Face, en de in mimische special effects grossierende Jim Carrey als The Riddler. In 38 theaters.

BULLETS OVER BROADWAY Uitstekend uitgevoerde en geraffineerd geschreven stijloefening van Woody Allen, waarin hij acteurs te kijk zet als egocentrische monsters met de generositeit van een peuter. Haarlem, Filmschuur (niet op zo en ma).

LE BUTTANE Low-budgetfilm in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Amsterdam, Kriterion; Cuyk, Schouwburg Bio.

DIE HARD WITH A VENGEANCE Superieure actiefilm van John McTiernan vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossejacht door snikheet Manhattan. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen, Leeuwarden, Veenendaal, Zevenaar.

HEAVENLY CREATURES Horrorspecialist Peter Jackson buigt zich op bijna lichtvoetige toon en vol zwarte humor over de gruwelijke moord, die in het repressieve Nieuw Zeeland van de jaren vijftig door twee hartsvriendinnen op de nietsvermoedende moeder van één van hen werd gepleegd. In plaats van het vleesgeworden kwaad worden uitbundige, enigszins hysterische maar begaafde meisjes getoond, die op een ongelooflijke manier ontsporen en tegelijk lachwekkend en sympathiek, ontroerend en angstaanjagend zijn. Groningen, Liga 68.

LAMERICA Portret van de desperate toestand van het postcommunistische Albanië, bezien door de ogen van schimmige Italiaanse entrepreneurs, trekt vergelijking met het naoorlogse Italië. In intelligente politieke parabel speelt regisseur Gianni Amelio enkele melodramatische en quasi-documentaire troefkaarten van het neorealisme handig uit. Dordrecht, Cinode (do vr); Helmond, Filmhuis (ma di); Zutphen, Luxor.

DE LEEUWEKONING (The Lion King)Door Roger Allers en Rob Minkoff geregisseerde Disney-neoklassieker vertelt een oorspronkelijk maar niet onbekend verhaal over volwassen worden in de dierenwereld. Het welpje Simba, door toedoen van zijn verdorven oom Scar ten onrechte vol schuldgevoel over de dood van zijn vader, kiest voor vrijwillige ballingschap, maar laat zich, eenmaal volwassen, toch overhalen naar zijn rijk terug te keren. Afrikaans welig gras en tropische wildernis ogen naïef-poëtisch, terwijl zijdelings een ecologische boodschap geventileerd wordt. In 67 theaters.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler en zijn eigen nachtmerries. In Amsterdam, De Uitkijk; Rotterdam, Venster; Haags Filmhuis; Nijmegen, Cinemariënburg.

LUDWIG 1881 Delicate debuutfilm van de Zwitserse broers Dubini over de excentrieke Beierse koning Ludwig. Alleen al gewaagd, omdat niet alleen het onderwerp hetzelfde is als Visconti's portret, maar ook de vertolker, Helmut Berger. De regisseurs zijn erin geslaagd een geheel eigen visie te ontwikkelen op een historisch ware reis van de vorst langs het Vierwoudstedenmeer, met de acteur Joseph Kainz die Schillers Wilhelm Tell moet reciteren. Over de onverenigbaarheid van ideaal en realiteit, met een onverzettelijk eenzame Berger. Breda, Cinema Chassé; Hilversum, Filmhuis (zo wo).

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Amsterdam, Cinecenter en The Movies 2; Maastricht, Cine K; Utrecht, Springhaver 2; Breda, Casino 2.

NAPOLEON VU PAR ABEL GANCE De meest complete gerestaureerde versie van Abel Gance's verdoemde meesterwerk uit 1927. Met uitvoering van de door Carmine Coppola gecomponeerde muziek door het Noord Nederlands Orkest. Groningen, Oosterpoort (wo).PAS TRES CATHOLIQUENon-conformistische en cynische vrouwelijke privé-detective (Anémone) komt zichzelf en haar verleden tegen in Tonie Marshalls energieke, authentieke Franse variatie op Amerikaans genre. Breda, Chassé Cinema.TABEE TOEANPijnlijke en hartverscheurende - het verschil daartussen is klein - momenten in de documentaire van Tom Verheul over de trauma's die het plegen en waarnemen van geweld hebben veroorzaakt bij vijf Nederlandse veteranen van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Rotterdam, Lantaren/Venster; Maastricht, Lumière.

TOP HAT Een van de beste musicals met Fred Astaire en Ginger Rogers (1935). Het droomdanspaar uit de crisisjaren en dus de bloeiperiode van escapistisch Hollywood. Alles is kunstmatig en vanzelfsprekend, de decors, het onbenullige verhaaltje, de prachtige muziek van Irving Berlin, maar vooral de gratie van de beide sterren. Amsterdam, Alfa.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Alfa 2 en Kriterion 2; Haags Filmhuis; Nijmegen, Cinemariënburg; Rotterdam, Lantaren/Venster.