VNU hoger na acquisitie in VS op stille beurs

AMSTERDAM, 5 OKT. Op een stille beurs trok uitgever VNU vanmorgen de aandacht met een versterking van de Amerikaanse activiteiten in professionele informatie. Beleggers waardeerden VNU op tot 214,40 gulden, een winst 2 van gulden.

AMSTERDAM Handelaren weten de rust op de effectenbeurs aan het opkomst zijn van de G-7-top in Washington. Daar wordt dit weekeinde gepraat over de hoogte van de dollar. In afwachting daarvan houden veel beleggers hun kruit droog.

De graadmeter van de beurs, de AEX-index, noteerde rond het middaguur 464,45 punten, een plus van 0,54 punt. De dollar boekte vanmorgen een kleine koerswinst.

Het gisteren gepresenteerde broertje van de AEX-index, de Midkap-index, steeg vanmorgen met 0,93 punt tot 560,05 punten. Deze graadmeter, ookwel de AMX-index, geeft het koersverloop weer van het middensegment van de Nederlandse beursfondsen. Het gaat om de 25 fondsen die volgen op de 25 waaruit de AEX is samengesteld.

Grote verliezer was vanmorgen Hoogovens. Gisteren moest het fonds al 2 prijsgeven, daar kwam vanmorgen nog eens 0,70 gulden bovenop. Het aluminium- en staalfonds zakte tot 60,90. Fokker verloor 40 cent op 7,80. Philips, dat lijdt onder een mineurstemming onder Amerikaanse beleggers in technologiefondsen, leverde 8 dubbeltjes in op 74,50.

Op de Europese valutamarkten was de dollarkoers vanmorgen stabiel. Rond het middaguur noteerde de munt in Amsterdam 1,6070 gulden, tegen 1,6050 gistermiddag bij het slot.

De relatief zwakke Europese munteenheden toonden een gemengd beeld. Het pond sterling steeg van 2,5420 gulden tot 2,5435. De Franse franc daarentegen daalde van 32,395 per honderd tot 32,340 gulden en de Italiaanse lire van 0,9970 gulden per duizend tot 0,9955 gulden.

NEW YORK Op Wall Street zakte de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen gisteren met 9,03 punten tot 4740,67 punten bij een omzet van 341 miljoen aandelen. De voorgaande dag werden er 388 miljoen aandelen verhandeld.

Het waren vooral de technologiefondsen die de Dow Jones naar beneden haalden. De sector verkeerde in mineur nadat een vooraanstaand analistenbureau de waardering voor de halfgeleiderfabrikanten had verlaagd.

Het wachten is op de stroom bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. Een andere reden vor de rustige handel was de viering van Yom Kippur, een Joodse feestdag.

De dollar zat tegen het einde van de handel in New York op 1,6060 gulden na 1,6090 op de voorgaande dag. Eerder op de dag in Europa was er met een slot van 1,6050 gulden, bijna een cent van de koers afgegaan. Ook de valutahandelaren wachten op de bijeenkomst van de zeven grootste industrielanden (G7) komende zaterdag in Washington.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs, waar de Nikkei-index 75,33 punten hoger sloot op 18.220,41 punten, was vandaag vooral vraag naar aandelen in de staal-, scheepvaart-, bouw- en elektronicasector. Veel stelde de handel met 260 miljoen aandelen echter niet voor. Beleggers durfden geen grote posities in te nemen zo kort voor de G7-vergadering.