Stevens lacht vragen over Feyenoord weg

KERKRADE, 5 OKT. Het gefoeter voor de poorten van Sportpark Kaalheide is niet van de lucht. De gebezigde krachttermen spreken voor zich. Feyenoord krijgt de volle laag en wee degene die een relativerende opmerking durft te plaatsen bij de ongecultiveerde supporterswoede. In onvervalst dialect doet een vijftal Roda-aanhangers zijn beklag over de “arrogante handelwijze” en de “beschamende praktijken” die de Rotterdamse voetbalclub zich meent te kunnen permitteren.

Met name voorzitter Jorien van den Herik (“die kale patser”) moet het ontgelden. Wie denken ze eigenlijk wel dat ze zijn daar in De Kuip? Eerst negeert Ronald Koeman een aanbieding van Roda om daarna voor Feyenoord te kiezen, vervolgens kapen de Rotterdammers 'hun' Tomec Iwan weg uit Zuid-Limburg en dan zou nu als klap op de vuurpijl ook trainer Huubke Stevens naar die club uit het westen gaan. Tegen zoveel onrecht zijn de fans niet bestand.

Het is even voor de klok van zeven, ruim een uur voor aanvang van het competitietreffen tussen Roda JC en PSV maar de opgewonden fans uit Kerkrade en omstreken zijn geobsedeerd door slechts één brandende kwestie: 'De Opvolging'. Aas er maôr neet denk dàt er ut daôr kàn maôke, zegt één van de ontevredenen op zangerige toon over de kansen van Stevens in Rotterdam. De anderen knikken instemmend. Het Limburgse minderwaardigheidscomplex dient als kapstok van het midweekse geweeklaag aan de Parkstraat.

Sinds het ontslag van coach Wim van Hanegem bij Feyenoord draait de geruchtenmachine op volle toeren. Ook rondom stadion Kaalheide. Wie wordt de opvolger van de onmin geraakte Van Hanegem, vraagt voetbalminnend Nederland zich af. Kandidaten te over, zo lijkt het. Wat te denken van Herbert Neumann, de zachtmoedige Duitser die anderhalve maand geleden al na drie weken op een zijspoor belandde bij Anderlecht? Of Leo Beenhakker, de geboren Rotterdammer in dienst van het zieltogende Turkse Istanbulspor die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn voorliefde voor Feyenoord?

Of, zoals menig Roda-aanhanger vreest, wellicht 'outsider' Huub Stevens (41) die volgens sommige kenners hoge ogen gooit in de strijd om de vacante trainersstoel bij Feyenoord. Van alle mogelijke gegadigden zou de coach van Roda Juliana Combinatie over de beste papieren beschikken. De bevlogen Limburger reikte afgelopen seizoen tot veler verrassing naar een tweede plaats in de eindrangschikking met de fusieclub. Vooral de open en aanvallende speelwijze van zijn elftal oogstte bewondering en waardering. Zo sprak Ajax-coach Van Gaal vol lof over zijn collega uit Kerkrade. Stevens' formatie kon als enige in het spoor blijven van de koploper uit Amsterdam en dwong Ajax tot twee keer toe een gelijkspel af zonder te vervallen in defensief afbraakvoetbal.

Ook Van den Herik was onder de indruk. De Feyenoord-voorzitter liet afgelopen seizoen herhaaldelijk doorschemeren gecharmeerd te zijn van de visie van de stoere PSV-verdediger van weleer. Recht door zee, opgestroopte mouwen en de flair van een winnaar - het waren karaktertrekken die Van den Herik wel konden bekoren.

Stevens' no-nonsense-aanpak sluit in ieder geval naadloos aan op de geëigende huisstijl van de Rotterdamse club: hard en ruw als het moet, aanvallend en gedurfd als het kan. Daarnaast staat de mijnwerkerszoon uit Sittard bekend om zijn groepsdiscipline en emotionele betrokkenheid, iets waar het de afgelopen drie jaar in Rotterdam onder Van Hanegem aan ontbroken heeft.

Bovendien lijkt Stevens toe aan een nieuw avontuur sinds hij ruim twee jaar geleden begon als technisch directeur in de oostelijke mijnstreek. Roda worstelt dit seizoen met de naweeën van het succes van afgelopen jaar. Stevens sprak in de voorbereiding al de verwachting uit, dat de club de prestatie van het vorig seizoen onmogelijk zou kunnen evenaren. Na acht speelronden ziet Stevens zijn voorspelling bijna wekelijks bewaarheid. De ploeg vertoeft momenteel in de onderste regionen op de ranglijst en maakte in acht duels slechts vijf doelpunten.

Stevens lachte gisteren alle vragen over een eventuele overstap naar Feyenoord weg. Als een volleerd diplomaat verwees hij de geïnteresseerden door naar het bestuur. “Ik weet van niks en zolang ik niks weet, kan ik ook niks zeggen. Het zijn geruchten en speculaties. Ik heb nog een contract bij Roda en ga er daarom van uit dat ik gewoon hier blijf werken.” Of het de Roda-fans gerust zal stellen, is de vraag.

    • Mark Hoogstad