SPIONAGE

Een kapitein van de Nederlandse luchtmacht heeft in de jaren tachtig voor de Israelische inlichtingendienst Mossad gewerkt. Volgens het ochtendblad Ha'arets van vandaag werd de kapitein, die in 1931 in Amsterdam werd geboren, in 1983 door een Nederlandse militaire rechtbank tot een niet nader aangegeven gevangenisstraf veroordeeld. Door tussenkomst van de toenmalige Likud-premier Yitschak Shamir werd hij vrijgelaten en emigreerde hij. Volgens Ha'arets was de kapitein toen hij spioneerde voor Israel getrouwd met een Israelische vrouw. Voor zijn spionageactiviteiten in de Nederlandse buitenlandse inlichtingendienst ten behoeve van de Mossad werd hij betaald. Volgens Ha'arets verstrekte de Nederlandse buitenlandse inlichtingendienst Israel informatie over de bouw van de Iraakse kernreactor bij Bagdad.