Politieman blijft bij beschuldigen van pers

DEN HAAG, 5 OKT. De Haarlemse politieman O. Dros is bereid tot een gesprek met de journalistenvakbond NVJ. Dat blijkt uit een brief die de politie Kennemerland gisteren heeft verstuurd.

De NVJ eiste opheldering na beschuldigingen voor de parlementaire enquêtecommissie, vorige week, over betrokkenheid van misdaadverslaggevers bij criminele organisaties. Volgens Dros, en de Haarlemse officier van justitie I. Gonzales, laten sommige journalisten zich gebruiken door criminelen dor met onjuiste publikaties “zand in de machine” van politie en openbaar ministerie te strooien. De NVJ vindt dat de aantijgingen moeten worden bewezen, of ingetrokken. De bond beraadde zich vanmiddag over een antwoord op de brief.

De politie in Kennemerland vindt overigens dat Dros tijdens zijn verhoor “zorgvuldig” heeft geformuleerd, zo blijkt uit de brief.

Bij het verhoor van Gonzales bleek vorige week dat zij bij de FIOD onderzoek heeft gedaan naar de inkomsten van enkele journalisten. G. Bakker van de FIOD, die contact had met Gonzales, verklaarde gisteren voor de commissie dat hij in de veronderstelling leefde dat zij het verzoek om de belastingleggers in te zien had gedaan voor een gerechtelijk vooronderzoek en dat de journalisten daarmee 'verdachten' waren. Via de belasting wilde Gonzales erachter komen of de inkomsten van de verslaggevers niet hoger waren dan op grond van hun maatschappelijke positie redelijk kon worden geacht.

De controle van de belastingstukken leverde geen resultaat op, zei Gonzales.