Parijs: geen breuken op atol Mururoa

PARIJS, 5 OKT. Er zijn nooit breuken geconstateerd op het atol Mururoa, locatie van de Franse kernproeven. Dat heeft de Franse regering gezegd naar aanleiding van een publikatie in het dagblad Le Monde. Het verhaal in de Franse krant, die berichtte over breuken met een lengte tot 8,5 kilometer, berust volgens de Franse regering op leugens.

“Er zijn nooit breuken van welke aard dan ook geconstateerd op Mururoa”, aldus zei minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette gisteren in het Franse parlement. De kaart die Le Monde bij het verhaal publiceerde was volgens De Charette een vervalsing. Het ministerie van defensie had eerder al verklaard dat de kaart niet afkomstig was van het leger, zoals Le Monde schreef, maar van de actiegroep Greenpeace.

De krant had specialisten aan het woord gelaten die stelden dat de breuken kunnen leiden tot lekkage van radio-actief afval in zee. Volgens De Charette heeft het blad zich met die suggestie mogelijk schuldig gemaakt aan laster. “De krant heeft - we onderzoeken dit nog - mogelijk de wet die de verspreiding van foutieve informatie verbiedt overtreden.”

De redactie van Le Monde houdt evenwel voet bij stuk. De kaart zou in 1980 door een burger-employé uit de militaire installaties op Mururoa zijn ontvreemd. De man werd vervolgens ontslagen.

Jean-Pierre Chevènement, socialist en minister van defensie tussen 1988 en 1991, zei gisteren op de Franse radio dat er in 1980 wel “enkele breuken” op Mururoa zijn geconstateerd, die sindsdien nauwlettend in de gaten worden gehouden. Volgens Chevènement zijn de breuken sinds de ontdekking niet groter geworden. Ook de Franse Commissie voor nucleaire energie (CEA) heeft het bestaan van de breuken erkend, maar wees er tevens op dat er geen gevaar voor lekkage van radio-actief materiaal bestaat. (AFP, Reuter)