Overschot lopende rekening Japan

TOKIO, 4 OKT. Japan heeft over augustus een verrassend groot overschot op de lopende rekening geboekt. Het surplus van 7,6 miljard dollar was bijna een kwart hoger dan de bijna 6,2 miljard dollar over augustus vorig jaar, zo maakte het ministerie van financiën (MOF) in Tokyo donderdag bekend. Oorzaak van de sterke stijging, die tot een kortstondige koersdaling van de dollar tegenover de yen leidde, zijn de buitenlandse investeringen. Het MOF sprak van een tijdelijke zaak en stelde dat het overschot een neerwaartse ontwikkeling vertoont. De import groeit sterker dan de export, twintig tegen tien procent, beaamde Youichi Nakagawa, een analist van de Bank of Tokyo. Het overschot op de lopende rekening is de belangrijkste graadmeter voor de handel in goederen en diensten en ligt internationaal gevoelig. Vooral de Verenigde Staten hikken aan tegen de aanhoudend scheve verhoudingen in de handel met Japan en manen Tokyo om de grenzen voor de import meer open te gooien. (ANP, Reuter)