Omzet van kwart miljard; Samenwerking DSM en Exxon in kunststoffen

ROTTERDAM, 5 OKT. Chemieconcern DSM en Exxon Chemical, de chemische divisie van het Amerikaanse Exxon, hebben een principe-overeenkomst bereikt over gezamenlijke produktie en verkoop van een nieuwe generatie hoogwaardige kunststoffen.

Ze richten daarvoor een gezamenlijke onderneming op, waarin beide bedrijven een aandeel van vijftig procent krijgen. De joint venture zal het eerste jaar een omzet genereren van 250 tot 300 miljoen gulden, zo hebben het Limburgse concern en Exxon vanochtend op de kunststoffenbeurs K'95 in Düsseldorf bekendgemaakt.

De samenwerking, die begin volgend jaar haar beslag moet krijgen, betreft zogeheten metalloceen-plastomeren. Deze kunststoffen zijn zeer slagvast, reuk- en smaakloos en geschikt voor medische toepassingen. Ze zijn ook buitengewoon helder en goed te lassen. Door die eigenschappen zijn de plastomeren, volgens beide fabrikanten, voor veel doeleinden geschikt: verpakkingen, draad- en kabelbekleding, verbetering van bestaande polymeren en schuimtoepassingen.

Exxon brengt zijn nieuwe Exxpol metalloceenkatalysator-technologie in de joint venture in. DSM zal de nieuwe plastomeren produceren in een polyetheenfabriek en een proeffabriek, allebei in Geleen. Daarbij zal het bedrijf de zelf ontwikkelde 'compact solutietechnologie' toepassen.

Gegeven het succes van de stof in Noord-Amerika, waar Exxon de plastomeren al langer verkoopt, voorziet Exxons directeur George A. Rizzo de komende jaren een stijging van de omzet met steeds 20 tot 25 procent.

DSM en Exxon Chemicals verwachten als één van de eerste de nieuwe plastomeren op grote schaal op de wereldmarkt te kunnen brengen omdat ze gebruik kunnen maken van een bestaande produktiefaciliteiten. De beoogde DSM-fabriek heeft een capaciteit van 115.000 ton per jaar.

De fabriek waarin DSM en Exxon de nieuwe plastomeren gaan maken wordt nu gebruikt voor produktie van hoogwaardige polyethenen. De twee bedrijven zulen deze produktie handhaven.

Exxon Chemical was in 1992 het eerste bedrijf dat met metalloceenplastomeren op de markt kwam en is een van 's werelds grootste leveranciers van polymeren op basis van olefinen. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van rond elf miljard dollar uit petrochemische produktie- en marketing-activiteiten.

DSM heeft een groot aantal vestigingen in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten en is voornamelijk actief in chemie en energie. DSM heeft op het ogenblik een omzet van ongeveer 10 miljard gulden. In Europa is het concern één van de belangrijkste producenten van polymeren.