'Na val Srebrenica zijn 2.000 moslims terechtgesteld'

Beschuldigingen over massale executies van zeker tweeduizend gevangen moslim-inwoners van Srebrenica door de Bosnische Serviërs, in juli, zijn bevestigd door negen ooggetuigen, die onafhankelijk van elkaar door een verslaggever van het Amerikaanse blad Christian Science Monitor zijn ondervraagd.

Het blad bericht vandaag over een reeks van massagraven langs de weg tussen de dorpen Kova Kasaba, Cerska, Burnice en Karakaj. Die weg moesten de vluchtende moslims uit Srebrenica oversteken om gebied te bereiken dat door het regeringsleger werd beheerst. In alle dorpen liggen massagraven van moslims die door de Bosnische Serviërs werden gesnapt toen ze open velden of wegen overstaken waar de Serviërs hen opwachtten.

De verslaggever van de Christian Science Monitor sprak met negen ooggetuigen die nauwkeurige beschrijvingen gaven van de massagraven. Twee van hen hadden zelf een massa-executie overleefd bij de stad Karakaj. Ze vertelden hoe generaal Ratko Mladic de duizend tot vijftienhonderd gevangen moslims op het voetbalveld van Nova Kasaba toesprak. Hij maakte de Bosnische president, Izetbegovic, belachelijk en zei de moslims dat hun niets zou overkomen en dat ze met hun gezinnen zouden worden herenigd. Niettemin werden allen vervolgens weggevoerd naar een dorp bij Karakaj en daar vermoord, in groepjes van twintig tot dertig. Een andere ooggetuige vertelde hoe hij vanuit een bos had gezien hoe veertig moslims werden gefolterd en vermoord. Volgens de Christian Science Monitor ging het bij de massamoorden in Srebrenica wellicht om de ernstigste individuele oorlogsmisdaad in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het Amerikaanse blad maakt ook melding van documenten die bij de massagraven werden gevonden en die later door familieleden van vermiste moslims werden herkend, zoals schoolrapporten, familiefoto's en handgeschreven aantekeningen. Het blad tekent verder aan dat de beschrijvingen van de massagraven en hun ligging precies overeenkomen met de spionagefoto's die de Amerikaanse VN-ambassadeur Albright later in de Veiligheidsraad liet zien.