Kinderboekenweek geopend Voorleesfeest met dierendrop en kaasmuizen

AMSTERDAM, 5 OKT. “Hoeveel boeken heeft u gemiddeld geschreven?” Kinderboekenschrijver Max Velthuijs moest gisteren eerst even goed nadenken voor hij de vraag van een klein jongetje naar waarheid kon beantwoorden. “Gemiddeld?” vraagt hij eerst maar eens, om tijd te winnen. Het jongetje knikt. Er zit niets anders op. “Gemiddeld heb ik er, denk ik, een stuk of dertig geschreven.” Dan vraagt een ander, nog pienterder jongetje of de schrijver dan elke dag een nieuw boek schrijft. O nee, antwoordt Velthuijs snel, dat is niet de bedoeling. En hij legt uit dat het maken van een boek juist heel veel tijd kost. Bovendien is hij eigenlijk nogal lui en heeft hij nooit veel zin om aan een volgend boek te beginnen. “Ik maak ieder jaar één boek”, vertrouwt hij de verbaasde kinderen ten slotte toe.

De traditionele feestelijke opening van de kinderboekenweek ging gisteren weer gepaard met een groot kinder- en voorleesfeest. Meer dan honderdvijftig kinderen uit alle delen van het land waren naar het Amsterdamse Paradiso gekomen om kennis te maken met hun favoriete schrijvers of illustratoren. Woont de jongensachtige Ted van Lieshout die op het podium in een veel te grote stoel heeft plaatsgenomen, in een huis? wil een meisje weten. Ja hoor, dat doet hij. En is hij getrouwd? Nee, dat niet. En hoe vindt hij het om een Gouden Griffel te hebben gewonnen. “Héél erg fijn”, laat van Lieshout weten.

Veel kinderen zijn, net als de meeste volwassen lezers, vooral mateloos in de persoon van de schrijver en zijn succes geïnteresseerd. “Bent u wel eens verliefd geweest”, vragen ze aan de schrijver van Kikker is verliefd. (“Heel vaak, maar ik dorst het nooit te zeggen tegen het meisje op wie ik verliefd was.”) En van de schrijver Rindert Kromhout willen ze weten of hij het leuk vindt om schrijver te zijn (“vandaag wel”) of, nogal pijnlijk, hoeveel prijzen hij met zijn 48 boeken al heeft gewonnen (“twee”).

Omdat het gisteren dierendag was en de kinderboekenweek dit jaar in het teken van de 'Beestenbende!' staat, werd de opening van de week dit keer, geheel in stijl, door een dier verricht. Harro, een forse bruine jachthond die in het laatste augustusnummer van het kynologentijdschrijft Onze hond tot 'hond van de maand' is uitgeroepen, mocht aan het begin van de middag het kinderboekenweekgeschenk Bombaaj! van Els Pelgrom tussen zijn tanden aanbieden, waarna hij met een touw nog even een spandoek moest lostrekken met de tekst: “Beestenbende! begint nu!”

En zo geschiedde. Terwijl obers de trappen van Paradiso op- en afgingen met bladen vol kaasmuizen, dierendroppen, spekmuizen en fruitsaté's, lieten als dieren geschminkte kinderen zich elders in het gebouw in een hondenhok of op een hobbelpaard fotograferen. Droef de hond las in een meters grote hondenmand vier tevreden snoepende kinderen met hondenmaskers voor. Er werden gratis kinderboekenweekgeschenken uitgedeeld. Kinderen met kattengezichten kleurden wandschilderingen van befaamde illustratoren als Jan Jutte en Jet Boeke in. En bij de stand van een kinderboekwinkel signeerden schrijvers en tekenaars hun boeken, kaarten en alles wat hun verder maar werd voorgehouden.

“Bent u ook schrijver?” vraagt een jongetje aan iedere volwassene op het balkon. Hij heeft net een handtekening gekregen van “Ted, die de Gouden Griffel heeft gewonnen.” Iemand vraagt hem of dat nu echt het belangrijkste is, een prijs. Het jongetje lacht verlegen en zegt: “Voor hem wel, denk ik.”

    • Reinjan Mulder