Kenia oneens met werkwijze van tribunaal Rwanda

NAIROBI, 4 OKT. Medewerkers van het oorlogstribunaal van de Verenigde Naties die in Kenia zoeken naar schuldigen van de volkerenmoord in Rwanda, zullen worden gearresteerd. Dat heeft de Keniase president Daniel arap Moi gisteren verklaard. Moi wil dat eerst wordt gezocht naar de daders van de aanslag op een vliegtuig in april vorig jaar, die het leven kostte aan de Rwandese president Juvénal Habyarimana en zijn collega uit Burundi, Cyprien Ntaryamira.

Deze aanslag vormde de inleiding tot een burgeroorlog in Rwanda waarbij radicale Hutu's ten minste 500.000 Tutsi's en gematigde Hutu's vermoordden. Het Rwandees Patriottisch Front (RPF) van de Tutsi-rebellen maakte een einde aan de genocide. President Moi heeft het RPF er echter van beschuldigd de volkerenmoord te hebben uitgelokt. De leiders van de slachtingen leven in ballingschap in het buitenland, met name in Zaïre en in Kenia. Het VN-tribunaal, dat zetelt in Tanzania, is van plan volgend jaar te beginnen met de berechting van de belangrijkste verdachten. (AFP, Reuter)