Keeper Van der Sar nadert record Stuy

ROTTERDAM, 5 OKT. Opnieuw hield Ajax-doelman Edwin van der Sar gisteravond zijn doel schoon. Vitesse slaagde er in De Meer niet in om de keeper te passeren. Invaller Curovic was nog het dichtst bij een doelpunt toen hij tegen het einde van de wedstrijd een keihard schot op Van der Sar losliet. Maar ook dat stuitte op de vuisten van de doelman.

De Ajax-doelman houdt in de competitie nu al 720 minuten (twaalf uur) de nul vast. Arnold Bruggink van FC Twente was de laatste speler die Van der Sar wist te passeren. In de laatste wedstrijd van het vorige seizoen schoot hij de bal in de 56ste minuut achter de Ajax-keeper. Als Van der Sar het record wil breken van Heinz Stuy, doelman bij de Amsterdammers van 1966 tot 1977, moet hij dat nog een aantal wedstrijden zo houden. In het seizoen '70-'71 hield Stuy Ajax in de competitie 1.082 minuten op de nul.

Gisteravond kon Vitesse de landskampioen niet bedreigen. De ploeg leek tevreden met de relatief bescheiden nederlaag van 3-0. Ajax toonde zich ook al content met de achtste opeenvolgende overwinning (doelsaldo: 30-0). Kluivert, Finidi en Davids zorgden in het begin voor het meeste gevaar. Halverwege de eerste helft kwam Ajax op 1-0. Finidi bracht de bal uit een hoekschop voor, Santos kopte in en Kluivert tikte van dichtbij langs doelman Knoop. De aanvaller had na vijf opeenvolgende reservebeurten in de competitie eindelijk weer een plaats in de basis. Na rust haalde Davids, na een strakke pass van Overmars, met zijn vijfde competitietreffer al snel de laatste spanning uit de wedstrijd. Na een prachtig schot van Ronald de Boer (3-0) viel de produktie stil.

Willem II slaagde er gisteravond in Volendam niet in de tweede plaats in de competitie te veroveren. Het profiteerde met een 0-0 gelijkspel tegen de hekkesluiter in de competitie niet van het gelijkspel van nummer twee PSV bij Roda. In de tweede helft was Volendam het dichtst bij een overwinning.

RKC bevestigde thuis tegen FC Utrecht zijn positie van subtopper. Met 1-0 werd FC Utrecht verslagen. Erik ten Hag was gisteravond in Waalwijk in negatieve zin de man van de wedstrijd. De Utrechtse verdediger ging ernstig in de fout bij het doelpunt van Muller. Vier minuten later kreeg hij rood. Ten Hag dacht in de 72ste minuut rustig te kunnen uitverdedigen. Hij vergiste zich in de inzet van Muller, in Waalwijk de beste man van het veld. De RKC'er veroverde de bal en passeerde doelman Van Ede met een fraaie boogbal.

Heerenveen behaalde gisteravond zijn eerste uitzege van dit seizoen. In Nijmegen versloeg de ploeg NEC met 3-1. Pas in de laatste minuut kwam Heerenveen op 3-1, nadat de Nijmegenaren verschillende kansen op een gelijkmaker onbenut hadden gelaten. Sparta liet gisteren bij NAC kansen liggen om met drie punten uit Breda weg te gaan. Na de fraaie seizoensopening in eigen huis (3-0 tegen PSV) wist NAC in drie achtereenvolgende wedstrijden in Brabant niet meer tot scoren te komen. De beste kansen waren voor de Rotterdammers, met name voor Dennis de Nooyer, maar het bleef 0-0.

In Doetinchem kreeg FC Twente-trainer Ten Donkelaar de overwinning die hij zo hard nodig had. Na de matige seizoensstart lieten de spelers hun trainer tegen De Graafschap niet in de steek en wonnen met 3-0. De doelpunten kwamen van Boerebach, Bruggink en Platvoet. Voor Fortuna Sittard scoorde Hamming thuis tegen Go Ahead Eagles twee maal. De produktie viel gezien het aantal kansen voor de Limburgers veel te laag uit. Omdat Go Ahead uit aanzienlijk minder mogelijkheden ook twee keer scoorde, bleef het bij één punt voor de gastheren: 2-2.