JUNKFOODVERZET

Donna Spruijt-Metz, psychologe aan de Universiteit van Amsterdam, onderzocht de eetgewoonten van middelbare scholieren. Ze ontdekte dat eenderde van de scholieren de van huis meegenomen boterhammen met kaas en worst in de prullenbak gooit. Tweederde at het thuis klaargemaakte brood wel op. Ook constateerde ze dat tweederde van de scholieren zich na schooltijd te goed doet aan snoep en chips. Het kopen van junkfood is, zegt Spruijt, een teken van verzet. Ook in Spruijts geboorteland Amerika is dit verzet een opvallende trend. The International Herald Tribune meldde in een artikel met de mooie kop: 'Calories are cool, jogging is yuck' dat vooral jongeren, wier ouders fanatiek hebben gejogt, gesport en gezond hebben gegeten, dwars liggen. Uit metingen en statistieken blijkt dat de onderzochte jongeren van 25-30 jaar oud zo'n tien pond zwaarder zijn dan hun leeftijdgenoten 7 jaar geleden. Men hoopt dat de kinderen van deze bolle jongeren uit verzet weer gezond gaan eten en bewegen.

Een recept voor Amerikaanse ijsjes:

6 eetlepels cornflakes

2 theelepels kaneelpoeder

3 eetlepels vloeibare honing

vanille-ijs

Prak de cornflakes fijn en roer er de kaneelpoeder en 1 eetlepel honing door. Schep bollen uit het ijs en rol ze door dit mengsel. Leg ze - op een blad - snel terug in de vriezer om op te stijven. Haal de bollen na 20 minuten tevoorschijn. Doe ze op een bordje of in een schaaltje en giet er wat warmgemaakte honing over.

    • Anne Scheepmaker