Japanse sekteleider bekent schuld

TOKIO, 5 OKT. De leider van de Japanse sekte Aum Shinrikyo, Shoko Asahara, heeft bekend opdracht te hebben gegeven voor het plegen van misdrijven waaronder de gifgasaanslag in de metro van Tokio op 20 maart die aan elf mensen het leven kostte. Dit heeft de advocaat van Asahara gisteravond meegedeeld.

Volgens de advocaat heeft Asahara gezegd dat “cultleden de misdrijven hebben begaan op mijn bevel”, zo deelde de publieke omroep NHK gisteravond mee. De Japanse politie ontkent de mededeling echter.

Medewerkers van de sekte stellen in een verklaring dat Asahara wellicht “is gedwongen” tot het doen van een bekentenis en dat deze daarom geen enkele waarde kan hebben. Volgens deze verklaring zal Asahara bij zijn proces dat op 26 oktober begint volhouden onschuldig te zijn.

De sekteleider is naast de gifgasaanslag voor verscheidene geweldsdelicten aangeklaagd, onder andere voor de moordaanslag met gifgas in een bergdorp, vorig jaar juni, waarbij zeven mensen omkwamen. Die actie zou gericht zijn geweest tegen een rechter die zich met een aanklacht tegen de sekte bezighield. Verder werden vorig jaar een lid dat de sekte wilde verlaten en een 68-jarige man die zijn zuster wilde helpen de sekte te verlaten vermoord; volgens de Japanse justitie gebeurde dat eveneens op last van Asahara.En begin vorige maand vond de politie op aanwijzingen van sekteleden de lichamen van een advocaat uit Yokohama, zijn vrouw en hun zoon die op verschillende lokaties verspreid over centraal Japan waren begraven. De advocaat wilde in 1989 een rechtszaak tegen de sekte aanspannen tot hij en zijn gezin in datzelfde jaar spoorloos verdwenen.

De beschuldigingen tegen de sekte hebben in Japan geleid tot scherpe discussies over de controle op erkende religieuze groeperingen. De woordvoerder van de Aum-sekte heeft gesteld dat de huidige pogingen zijn organisatie te ontmantelen kunnen leiden tot “een wedergeboorte van de (vooroorlogse) Wet op de Openbare Orde”. Met deze wet verbood de regering destijds elke haar onwelgevallige organisatie.

Afgelopen vrijdag bracht een regeringscommissie verslag uit over mogelijke wetswijzigingen in de Wet op Religieuze Groeperingen. De commissie wil grotere bevoegdheden van de overheid om twijfelachtige instanties te onderzoeken zodat incidenten als met de Aum-sekte kunnen worden voorkomen.

De onafhankelijkheid van de commissie is echter door dissidente leden in twijfel getrokken. Eén lid stelt dat er geen werkelijke beraadslagingen plaatsvonden omdat “de koers van te voren vaststond.

De oppositiepartij Shinshinto, die wordt gesteund door de boeddhistische organisatie Soka Gakkai is fel tegenstander van de voorgestelde wijzigingen. Ichiro Ozawa, secretaris-generaal van de Shinshinto, noemde de voorstellen “onredelijk”.

    • Hans van der Lugt