Irak wijst aanbod VN voor beperkte olieverkoop weer af

KAIRO, 5 OKT. Ondanks de verslechterende gezondheidstoestand in Irak heeft Bagdad gisteren zijn afwijzing herhaald van een aanbod van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een beperkte hoeveelheid olie te verkopen voor de aanschaf van levensmiddelen en medicijnen.

De afgelopen dagen waren er berichten dat enkele Iraakse functionarissen druk uitoefenden op de top om de desbetreffende resolutie te aanvaarden. Maar minister van gezondheid Omid Medhat Mubarak onderstreepte gisteren in Kairo dat de houding van Bagdad niet is gewijzigd, en dat de begeleidende voorwaarden een inbreuk vormen op de Iraakse soevereiniteit. Ook minister van buitenlandse zaken Mohammed Saeed al-Sahaf liet zich gisteren in deze zin uit.

Volgens het gezaghebbende olie-industrieblad Middle East Economic Survey zien sommige Iraakse functionarissen in de groeiende nood als gevolg van de internationale handelssancties een potentiële bedreiging voor het regime van Saddam Hussein. Algehele opheffing van de sancties achten deze bronnen voorlopig onwaarschijnlijk. (Reuter)