ING breidt belang in Belgische bank BBL uit

Niet bekend

De gewijzigde manier van boekhouden zou een positieve invloed hebben op de winst van ING van enkele tientallen miljoenen guldens, zo schat beleggingsanalist J. Koelewijn van zakenbank MeesPierson. Vorig jaar maakte ING een netto winst na aftrek van dividend op de uitgegeven preferente aandelen van 2,26 miljard gulden.

Omdat ING nu op een aandelenbelang van 20 procent in de BBL komt kan de Nederlandse bank en verzekeraar 20 procent van de winst van de BBL in zijn eigen resultaat verwerken. Tot nu toe verantwoordde ING alleen het (veel lagere) dividend op de aandelen BBL in zijn resultaten.

ING is geruime tijd bezig geweest om zijn belang naar de cruciale grens van 20 procent te tillen. In 1992 probeerde ING om de BBL, de tweede bank van België, volledig over te nemen. Dat ging niet door, omdat een groep van Belgische aandeelhouders rondom de financier A. Frère het bod van ING te laag vond. Sindsdien heeft ING zijn bestaande aandelenbelang, dat in de beleggingsportefeuille zat van een Belgische verzekeringsdochter, systematisch uitgebreid door aankopen op de effectenbeurs en rechtstreekse aankopen van andere aandeelhouders.

Overname van de BBL kwam niet meer aan de orde. Vorig jaar zocht ING tevergeefs samenwerking met de Belgische Post. Vervolgens kocht ING dit jaar de Britse zakenbank Barings.