Huurlingenleider op Comoren is nu bereid tot overgave

MORONI, 5 OKT. De Franse huurlingenleider Bob Denard heeft zich vandaag, zes dagen na zijn staatsgreep op de Comoren, bereid verklaard tot overgave aan de Franse interventiemacht op de eilandengroep.

Enkele honderden Comorese militairen die zich achter zijn staatsgreep hadden geschaard, hadden zich gisteren al overgegeven aan de Franse militairen. Gisteren werd president Mohammed Said Djohar, die door Denard was vastgehouden, vrijgelaten. Hij is opgenomen in een ziekenhuis in Réunion, om bij te komen.

Denard zelf zat tot vanmiddag nog verschanst in de Kandami-kazerne, samen met zijn 33 huurlingen en enkele overgebleven Comorese rebellen. In vraaggesprekken had hij echter toegegeven dat “we in de val zitten”. “We moeten de consequenties aanvaarden. De aanvalsmacht die Frankrijk heeft gemobiliseerd stelde ons niet in staat enig verzet te bieden. Maar ik heb geen spijt”, aldus Denard (66) tegenover een verslaggeefster van de Franse televisiezender TF1 - “de laatste vrouw die ik voor lange tijd zal zien”.

Frankrijk, dat de Comoren tot de onafhankelijkheid in 1975 bestuurde, zond gisteren 600 militairen naar de eilanden om er de orde te herstellen. Daarbij zijn volgens Franse bronnen vier of vijf doden en ongeveer tien gewonden gevallen.

Hoewel de Comorese deelnemers aan de coup van Denard gratie is verleend, is het de bedoeling van de Franse autoriteiten Denard na formele uitlevering door de Comorese regering in Frankrijk te berechten. Parijs heeft een internationaal opsporingsbevel tegen Denard uitgevaardigd, die een verleden heeft van steun aan staatsgrepen in diverse landen. Hij is in Frankrijk veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk wegens een poging tot staatsgreep in Benin in 1977. In Benin is hij bij verstek ter dood veroordeeld. (Reuter, AP, AFP)