Foto's voor de stad

Amsterdam laat zich sinds 1971 consequent en op hoog artistiek niveau vastleggen. Jaarlijks krijgen telkens vijf fotografen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst de opdracht om een zelfgekozen aspect van de stad in beeld te brengen. Het heeft inmiddels een ongekend rijk en gevarieerd beeldarchief opgeleverd, dat wordt beheerd door het Gemeentearchief.

Vanaf 6 okt worden daar de resultaten geëxposeerd van de opdrachten die in de afgelopen drie jaar zijn gerealiseerd. variërend van stadslandschappen (Hans Aarsman, Wijnanda Deroo) en portretten van Russinnen (Adrienne van Eekelen) tot reportages over de eetcultuur van de hoofdstedeling (Jacquie Wessels), het alledaagse leven van een Marokkaans gezin in Amsterdam-West (Kadir van Lohuizen) en de erediensten en rituelen van allochtone geloofsgemeenschappen (Teake Zuidema). Eveneens zeer 'Amsterdams' zijn de hilarische verkeersfoto's van Hans van der Meer, waarin voetgangers, fietsers en automobilisten elkaar danig naar het leven staan. T/m 19 november, Gemeentearchief, Amsteldijk 67, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u. Toegang: 6 gulden (Stadspas, 65+ en CJP: 4 gulden). Inl 020-5720284.