EU onder voorbehoud akkoord met steun aan DAF en Seat

Seat

BRUSSEL, 5 OKT. De Spaanse autofabrikant Seat brengt zijn produktiecapaciteit met 30 procent terug, in ruil voor toestemming van de Europese Commissie voor een subsidie van 46 miljard peseta's (bijna 600 miljoen gulden).

Eerder dit jaar stelde de commissie een onderzoek om te achterhalen of de 46 miljard steun die de Spaanse overheid verleende aan Seat in strijd is met de mededingingsregels die gelden in de Europese Unie. Het nu overeengekomen akkoord betekent dat Seat dagelijks tot duizend auto's minder produceert. In Barcelona wordt een auto-verf-fabriek gesloten.

De steun voor de autofabrikant kwam grotendeels van de Spaanse regering, maar ook de Catalaanse overheid droeg 8 miljard peseta's bij. Seat, een dochter van de Duitse fabrikant Volkswagen, is verlieslijdend. Vorig jaar verloor het bedrijf zo'n 55 miljard peseta's. De overheidssteun die vorig jaar is toegezegd en inmiddels grotendeels is betaald, heeft tot felle reacties geleid van andere fabrikanten in Spanje, zoals Ford en General Motors.

Volgens Europese wetgeving is overheidssteun alleen toelaatbaar als het er om gaat een noodlijdend bedrijf te herstructureren en de concurrentie niet wordt geschaad. In het verleden heeft de Commissie toegestaan dat de Franse overheid massaal steun verleende aan luchtvaartmaatschappij Air France en aan computerfabrikant Bull.