Duitse Postbank komt met eigen financiers

BONN, 5 OKT. Deutsche Postbank heeft de Duitse minister van postzaken, Wolfgang Bötsch, een aanbod gedaan om de overneming door Deutsche Post te voorkomen. President-directeur Günter Schneider van Postbank, die nu nog in handen is van de staat, liet de bewindsman per brief weten vier partners te hebben die voor een belang van 40 procent 2,4 miljard mark op tafel willen leggen. Een financieringsmaatschappij is bereid gevonden nog een 600 miljoen mark te fourneren. Deze maatschappij zou dan ook de beursgang kunnen leiden die voor Postbank op het programma staat. De grootste spaarbank van Duitsland wilde de namen van de betrokken partners niet kwijt. Vorige week deed Deutsche Post met twee partners een bod van bijna 3,1 miljard mark voor een belang van 75 procent. Zowel de Duitse post als de Duitse postbank is bezig zich gereed te maken voor privatisering. Beide komen evenals Deutsche Telekom voort uit het Duitse PTT-bedrijf. Postbank en Post worden pas naar de beurs gebracht als Telekom volgend jaar is verkocht. Postbank moet niets hebben van een overneming door Post, omdat daarmee de ruimte om een eigen koers te varen verloren zou gaan. De overnemingsplannen doorkruisen het beleid van de bank om haar financiële dienstverlening flink uit te breiden.