De hokken van het asiel staan leeg, de strijd gaat door

Alle katte- en hondehokken van dierenasiel De Oude IJsselstreek staan leeg. Honden en katten zijn opgekocht door boze dierenbeschermers. Tussen hen en het asiel in Doetinchem woedt al jaren een verbeten strijd

DOETINCHEM, 5 OKT. De actie van dierenbeschermingsorganisatie Animal Care om bijna alle honden en katten op te kopen, vormt het zoveelste hoofdstuk in de verbeten strijd van twee organisaties van dierenbeschermers tegen het dierenopvanghuis 'De Oude IJsselstreek' in Doetinchem. In deze strijd zijn zwartboeken geschreven, werden hondehokken 's nachts opengezet en zijn dieren op mysterieuze wijze verdwenen.

Doetinchem en omliggende gemeente beheren gezamelijk één asiel. Animal Care en de plaatstelijke afdeling Dierenbescherming verzetten zich al jaren tegen het beheer van dit asiel. Volgens hen is het aantal dieren dat een dodelijk spuitje krijgt, “schrikbarend hoog”. “Bovendien kloppen de boeken niet”, aldus een woordvoerder van Animal Care.

“Pure onzin”, zegt de 57-jarige beheerder van het asiel, Gerrit Vrieze. Afgelopen maandag ging hij na een jaar ziektewet weer aan het werk in het dierenasiel. Op het opkopen van alle dieren twee dagen voor zijn terugkomst reageert hij: “Er komen wel weer nieuwe dieren. Als ze denken dat ze mij kunnen wegjagen, hebben ze het mis.”

De eerste klachten tegen het asiel dateren van 1992. Een dierenverzorgster die stage liep, schreef een brief aan het bestuur van het dierenasiel waarin zij melding maakte van 'wantoestanden'. Aanvankelijk reageerde het bestuur hier niet op. Pas na een bezettingsactie van Animal Care in 1993 liet het bestuur een onderzoek instellen.

De Algemene Inspectiedienst (AID) en de landelijke inspectie van de Dierenbescherming troffen echter niets aan wat op enigerlei wantoestand wees. De bevindingen van de AID en de landelijke inspectie van de Dierenbescherming stemden de plaatselijke afdeling Dierenbescherming noch Animal Care gerust. Vorig jaar september raakte de beheerder van het asiel overspannen. Kort daarop gingen ook de twee andere dierenverzorgers de ziektewet in. Tijdens hun afwezigheid werd het beheer van het dierenasiel overgenomen door de eigenaresse van een dierenpension in de buurt.

Toen duidelijk werd dat de beheerder zou terugkomen kwam Dierenbescherming Doetinchem met een zwartboek waarin nieuwe beschuldigingen stonden en verklaringen van ex-medewerkers over de deplorabele toestand in het asiel. Een week voordat Vrieze en de twee dierenverzorgers weer aan de slag zouden gaan kwam Dierenbescherming Doetinchem met het voorstel het beheer van het asiel over te nemen. “Het beheer van het asiel kan volgens ons niet alleen een stuk beter, maar ook goedkoper”, zegt voorzitter Frank Boolder van de plaatselijke Dierenbescherming.

Naar aanleiding van het zwartboek van de Dierenbescherming heeft het asielbestuur opnieuw een onderzoek laten instellen. Volgens de penningmeester van de stichting Dierenhuis, Rita Duijn, zal de commissie die met het onderzoek is belast ook meteen het voorstel onderzoeken van Dierenbescherming Doetinchem om het beheer over te nemen. Over twee weken gaat de voorzitter van de stichting die het asiel beheert, Hans Stein, met verantwoordelijke wethouders van de betrokken gemeenten om de tafel zitten om te praten over de Doetinchemse 'dierenliefde-strijd'.

Annemiek van Ralen van Animal Care zegt dat het dierenasiel 'fantastisch' liep tijdens de afwezigheid van Vrieze. “De honden werden weer uitgelaten en het aantal dieren dat een spuitje kreeg, liep enorm terug.” Stein erkent dat het asiel de afgelopen maanden goed liep. “Maar de familie die het asiel beheerde kreeg dan ook alle steun van de Dierenbeschermers en vrijwilligers.” Hij staat echter nog steeds achter beheerder Vrieze. “Er is al zoveel over moord geroepen, maar het lijk is nog steeds niet boven water.” Hoe het verder gaat met het asiel durft Stein niet te zeggen. “Er kan nog van alles gebeuren. Niets kan mij nog verbazen in deze zaak”.

    • Job van de Sande