CDA wil laagbetaalde huiseigenaren helpen

DEN HAAG, 4 OKT. Huiseigenaren met kinderen en een laag inkomen moeten een fiscale compensatie krijgen voor de verlaging van de kinderbijslag waartoe het kabinet vorig jaar heeft besloten. Dit staat in een initiatief-wetsvoorstel dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer gisteren heeft ingediend.

Het kabinet heeft voor de verlaging van de kinderbijslag alleen huurders met kinderen en een laag inkomen een financiële tegemoetkoming geboden. Het introduceerde daartoe een kindertabel als toeslag op de individuele huursubsidie en kreeg daarvoor de steun van de coalitiepartners PvdA, VVD en D66. Dat het kabinet huurders wel, maar huiseigenaren in een vergelijkbare financiële positie niet een compensatie biedt voor de verlaging van de kinderbijslag, is volgens het CDA onrechtvaardig. “Gelijke gevallen horen gelijk behandeld te worden”, aldus de christen-democraten.

De CDA-fractie wil nu voor de huiseigenaren een nieuwe aftrekpost voor de inkomstenbelasting instellen. Die is bedoeld voor gezinnen met een belastbaar inkomen van maximaal 42.000 gulden per jaar en een huis dat bij vrije verkoop niet meer dan 200.000 gulden waard is.

De 'woonkostenaftrek' bedraagt in het CDA-voorstel voor gezinnen met een of twee kinderen 701 gulden per jaar en voor gezinnen met drie of meer kinderen 1.052 gulden. Dit betekent dat deze gezinnen netto respectievelijk 264 en 396 gulden per jaar minder aan belasting hoeven te betalen. De CDA-fractie schat het aantal huishoudens dat voor de woonkostenafrek in aanmerking komt op 120.000.

De Tweede-Kamerleden Reitsma en Biesheuvel, die het CDA-voorstel gisteren presenteerden, wezen erop dat ook de coalitiepartners eerder hebben laten weten huiseigenaren met een laag inkomen wel een financiële tegemoetkoming te willen bieden. PvdA, VVD en D66 hadden zich echter neergelegd bij de mededeling van staatssecretaris Tommel (volkshuisvesting) dat het kabinet daartoe geen kans zag. “Wij laten nu zien dat het wel kan”, zei Biesheuvel. Het CDA-voorstel kost het rijk 36 miljoen gulden per jaar.