Canada voelt voor handelsakkoord EU

TORONTO, 5 OKT. Canada voelt wel voor een apart vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, als de Verenigde Staten aarzelen om mee te doen. Dit heeft de Canadese minister van internationale handel, Roy MacLaren, woensdag gezegd. MacLaren is sinds vorig jaar bezig een Transatlantisch Vrijhandelsakkoord (Tafta) tussen Noord-Amerika en Europa van de grond te tillen. Hij voorspelde echter dat de VS zich zeker tot de presidentsverkiezingen in 1996 protectionistisch zullen opstellen. Canada wil dan wel de eerste steen leggen voor een Tafta met Europa, als dat geïnteresseerd is. Maar terwijl Duitsland en Groot-Brittannië wel voelen voor zo'n nieuwe relatie met Washington, verzetten de Fransen zich tegen een vrijhandelsakkoord. Ook de Nederlandse regering vreest voor ondermijning van de internationale handelsafspraken die in GATT- en WTO-verband zijn gemaakt. De Europese verdeeldheid speelt de Commissie parten die een Tafta-studie wil doen opzetten. Deze moet klaar zijn vóór de jaarlijkse Amerikaans-Europese top, waarvoor begin december president Clinton naar Madrid gaat. (AFP)