Brokstukken opgedoken van de vuurtoren van Alexandrië

AMSTERDAM, 5 OKT. Franse en Egyptische duikers hebben woensdag uit de Middellandse Zee voor de kust van Egypte een deel van een Hellenistisch standbeeld naar boven gehaald. Volgens de Franse archeoloog Jean-Yves Empereur maakte de rood-granieten torso van een jonge vrouw deel uit van de versieringen van de vuurtoren (Pharos) van Alexandrië, een van de Zeven Wereldwonderen van de klassieke oudheid.

De vrouwentorso, die naar boven werd getakeld in aanwezigheid van de Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni, is een van de dertig brokstukken van de Pharos die de Franse onderwater-archeologen de komende tijd willen opduiken. Het gaat om het beeld van een koningin of een godin in de zogeheten 'natte stijl', waarbij de kleding zeer getrouw de vormen van het lichaam volgt. Het is volgens Empereur nog te vroeg om de figuur te identificeren, maar het is onwaarschijnlijk dat dit het beroemde beeld is dat volgens de antieke historicus Plinius op de top van de vuurtoren moet hebben gestaan.

De vuurtoren van Alexandrië werd rond 270 voor Christus gebouwd in opdracht van Ptolemaeus II, koning van Egypte. De meer dan honderd meter hoge toren, die stond op het eilandje Pharos dat door Alexander de Grote door een dam met de haven van Alexandrië was verbonden, werd meermalen getroffen door aardbevingen en stortte in de veertiende eeuw definitief in. Hoe hij er precies uit heeft gezien is onbekend - wat archeologen doet uitkijken naar de onderzoekingen van de Franse archeologen.

Al eerder had Jean-Yves Empereur gemeld dat zijn duikers op zes meter diepte grote steenblokken in de zee hadden aangetroffen. Wegens de zwaarte van de stenen (50 tot 75 ton) wil hij die onder water bestuderen. De overige gelokaliseerde brokstukken - obelisken, zuilen, sfinxen en een standbeeld van de godin Isis die een heiligdom op het schiereiland had - zullen de komende tijd naar boven worden gehaald. Daarna moeten ze zes tot acht maanden liggen in bassins met steeds minder zout water tot ze aan de lucht kunnen worden blootgesteld.