Berlusconi: niet betrokken bij corruptie-zaak

ROME, 5 OKT. De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi moet op de hoogte moet zijn geweest van de steekpenningen die topmanagers van zijn Fininvest-holding hebben betaald.

Daarom moet Berlusconi volgens de Milanese justitie terecht staan wegens medeplichtigheid aan corruptie.

Officier van justitie Gherardo Colombo vatte de beschuldigingen tegen Berlusconi gisteren samen voor de Milanese rechter die moet bepalen of het materiaal belastend genoeg is voor een rechts zaak. Een uitspraak daarover wordt binnen een paar dagen verwacht.

Volgens Berlusconi kan de uitspraak niet anders dan afwijzend zijn, voor zover het de beschuldigingen aan hem persoonlijk betreft. “Het is volkomen duidelijk geworden dat er geen enkel bewijs is,” zei hij gisteravond. Zijn advocaten voegden daaraan toe dat het requisitoir van Colombo meer weg had van politieke journalistiek dan van een juridisch betoog.

Colombo constateerde dat vier Fininvest-dochters geld hebben betaald aan de Guardia di Finanza, een soort fiscale recherche. De betrokken topmanagers hebben die betalingen toegegeven. Het gaat om een bedrag van in totaal 380 miljoen lire, ongeveer 380.000 gulden.

Volgens Colombo, van begin af aan lid van de Milanese smeergeldgroep, “moet worden aangenomen” dat Berlusconi persoonlijk opdracht heeft gegeven voor deze betalingen. In zijn aanklacht wordt een hele reeks voorbeelden genoemd waaruit blijkt dat Berlusconi zich tot in de kleinste details heeft bemoeid met besluiten van zijn topmanagement.

Berlusconi houdt vol dat hij als president van Fininvest niet alles kon weten wat er gebeurde, en dat hij ook logisch was dat hij niet was ingelicht over de relatief kleine betalingen. Hij heeft eerder gesuggereerd dat als de justitie de president van een groep strafrechtelijk verantwoordelijk houdt voor alles wat er gebeurt, ook Fiat-president Gianni Agnelli berecht zou moeten wegens de steekpenningen die zijn betaald door dochterbedrijven van Fiat.

Colombo wees ook op een reeks telefoontjes tussen Berlusconi en Massimo Maria Berrutti, een advocaat van Fininvest die agenten van de fiscale recherche heeft verzocht te zwijgen over de betalingen. Een ander belastend element is een cheque die van Berlusconi persoonlijk afkomstig zou zijn en waarmee geld zou zijn betaald aan de Guardia di Finanza.

Volgens Colombo heeft Berlusconi als premier vorige zomer een decreet uitgevaardigd dat voorarrest in corruptiezaken vrijwel onmogelijk zou maken. Dat zou zijn bedoeld om de fiscale inspecteurs uit de cel te houden. In ruil daarvoor zouden dezen hun mond moeten houden over het geld dat ze van Fininvest hebben gekregen. Felle protesten dwongen Berlusconi het decreet in te trekken.

    • Marc Leijendekker