Beaujolais Primeur is mikpunt van kernactivist

ROTTERDAM, 5 OKT. De anti-nucleaire activisten lijken hun zin te krijgen. Als de tekenen niet bedriegen, dan wordt 1995 een bitter oogstjaar voor de Franse Beaujolais-producenten. Beaujolais Primeur, in Frankrijk Nouveau genoemd, is het symbool van het goede leven in Frankrijk en nu het belangrijkste doelwit van actievoerders tegen de hervatting van Franse kernproeven in de Stille Oceaan.

Woordvoerders van de Franse wijnindustrie waarschuwden de afgelopen weken dat de kernproeven ernstige gevolgen gaan hebben voor de wijnverkopen van Frankrijk. Wijn is qua waarde van de uitvoer Frankrijks derde exportprodukt. In veel Westerse landen heeft de detailhandel laten weten terughoudend te zijn met de reclame voor Franse wijn, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de Beaujolais Primeur. In Japan voorspelde een vereniging van grote wijnimporteurs gisteren dat de invoer van Beaujolais Primeur dit jaar 50 procent zal dalen. En in Nederland hebben supermarkten en slijters als Albert Heijn en dochterbedrijf Gall & Gall al aangekondigd dit jaar geen reclame te maken voor Beaujolais Primeur. Een totale boycot van de wijn, zoals de Socialistische Partij (SP) wil, gaat ze echter te ver.

Tot nu toe vonden de talloze oproepen van activisten tot een wereldwijde boycot van Franse goederen weinig gehoor. De export van dure Franse luxe goederen en de wijn- en drankenuitvoer is momenteel maar iets lager dan vorige jaren. Maar Beaujolais Primeur is een dankbaar doelwit voor de actievoerders, omdat het een bederfelijk produkt is. De waarde van de wijn zal snel dalen nadat de verkoop begint op 16 november, de traditionale derde donderdag in november.

Beaujolais is bovendien extra kwetsbaar omdat de jaarlijkse run op de winkel om de nieuwe wijn te proeven is uitgegroeid tot een ware mediahype, die overal ter wereld wordt ondersteund door proeverijen in café's, wijnbars en restaurants. Extra wrang voor de Franse wijnboeren is dat 1995 naar verwachting een zeer goed jaar is geworden voor de Beaujolais Primeur. De goede weersomstandigheden deze zomer leidden tot een snelle rijping van de druiven en een vroege oogst van rijpe, gezonde druiven.

Wijnhandelaren kunnen ondertussen maar moeilijk kiezen of ze nou wel of niet de Beaujolais moeten boycotten. A. van Dongen van wijnhandel Van Dongen in Utrecht is er nog steeds niet uit of hij dit jaar wel of niet een voorraad Beaujolais Primeur moet aanleggen. Vorig jaar kocht hij twaalfhonderd flessen in. “Na het weekend moet ik beslissen. Ik vind het moeilijk. Voor de Franse boeren, en ik ken er nogal wat, is het vreselijk wat dreigt te gebeuren, namelijk dat ze hun Primeurs niet kunnen slijten. De boeren krijgen de rekening betaald voor de politiek van meneer Chirac.”