Arubaanse triatleet in wielerpeloton

TUNJA, 5 OKT. Een Arubaanse wielrenner in Colombia. Hij heeft blonde haren en blauwe ogen, maar verder vertoont Gert van Vliet weinig gelijkenis met Erik Breukink. Terwijl de Nederlandse nummer een de pers te woord staat, slaat de Arubaanse renner hem bewonderend gade. Van Vliet eindigde op de 46ste plaats in de individuele tijdrit en hij heeft zich net als Breukink geplaatst voor de Olympische Spelen van Atlanta.

Een Arubaan in het wielerpeloton, klonk het een beetje opgewonden in de perskamer. Op zoek naar Gert van Vliet. Hij is blij verrast met alle aandacht en vertelt in twintig minuten zijn levensverhaal. Hij is 31 jaar geleden geboren in Harderwijk, als baby verhuisd naar Zaltbommel en vanaf zijn vierde levensjaar woonachtig op Aruba. Tussendoor studeerde hij lichamelijke opvoeding in Arnhem en werkte hij een paar jaar op Sint Maarten.

Van Vliet geeft in Santa Cruz twintig uur les als gymleraar. De resterende tijd brengt hij door in een sporttenue. Fietsen is zijn hobby, de triathlon is zijn grote liefde. Daarom verheugt hij zich nu al op de Spelen van Sydney. In het jaar 2000 krijgt de triathlon de olympische status.

De wielersport staat in Aruba op een laag pitje. Dertig coureurs zijn officieel geregistreerd. Van Vliet heeft op het eiland slechts één serieuze concurrent die alleen een kans maakt als hijzelf een minder dag heeft. Eigenlijk staat hij op eenzame hoogte in zijn nieuwe vaderland. Zaterdag verschijnt hij in Duitama aan de start in de wegwedstrijd voor amateurs. Een Arubaanse wielrenner in Colombia.