Architecten De Weger en Koolhaas gaan samen

ROTTERDAM, 5 OKT. Het Rotterdamse architecten- en ingenieursbureau De Weger neemt een belang van 50 procent in het architectenbureau van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. De Beide Rotterdamse bureaus zullen vanaf heden intensief gaan samenwerken bij de aanbieding van enkele nieuwe projecten, maar behouden elk hun autonomie.

Het wereldberoemde architectenbureau Office for Metropoliton Architecture (OMA) van Rem Koolhaas en De Weger (700 werknemers), gemeten naar omzet het zevende ingenieursbureau van Nederland, willen gezamenlijk hun opdrachtgevers een totaalpakket bieden. Daartoe behoren zowel creatieve ontwerpen als technische oplossingen.Het architectenbureau van Koolhaas (30 werknemers) raakte eerder dit jaar in financiële problemen. “Diverse internationaal gerenommeerde architectenbureau's zijn de laatste jaren aan het wankelen gebracht”, zegt algemeen manager W. Thomas van OMA. “Zij werden gezien als creatievelingen en zakelijk gezien niet serieus genoeg genomen. Met de backup van De Weger, een ingenieursbureau met een waanzinnige know how behoort dit probleem voor OMA tot het verleden”, zegt Thomas.

Thomas hoopt dat “OMA door de samenwerking met deze kapitaalkrachtige partner in de toekomst gevrijwaard kan blijven van financiële problemen. Het architectenbureau van Koolhaas verwierf bekendheid met zijn ontwerpen voor onder meer het Nederlands Danstheater, de Rotterdamse Kunsthal en het stadsdeel Euralille. Deze zomer won OMA een opdracht voor het ontwerp van zeven nieuwe gebouwen van de Verenigde Naties (VN) die aan het Place des Nations in Genève zullen worden gebouwd. OMA heeft behalve in Rotterdam vestigingen in Parijs en Londen.

Ofschoon OMA gemeten naar omzet en werknemersbestand veel kleiner is dan De Weger mag daaruit volgens Thomas niet worden geconcludeerd dat De Weger in het samenwerkingsverband een leidende rol heeft. “Wij zijn een wereld bekend architectenbureau”, zegt hij.

Volgens P. Haverman, marketing coördinator van De Weger kunnen beide bureau's gezamenlijk beter concurreren voor opdrachten op de internationale markt. De Weger was betrokken bij de voorbereiding van het ontwerp van de Betuwelijn en kreeg eerder de opdracht voor het ontwerpen van sorteercentra voor de PTT Post. De Weger is behalve in Nederland actief in het Verre Oosten en Oost-Europa. De Nederlandse ambassade in Tokio is een ontwerp van de Weger.