Andov als waarnemend president in Macedonië

SKOPJE, 5 OKT. In Macedonië is gisteren Stojan Andov, de voorzitter van het parlement, benoemd tot waarnemend president. Artsen hebben zich gisteren voorzichtig optimistisch uitgelaten over de kans dat president Kiro Gligorov de ernstige verwondingen die hij dinsdag bij een aanslag opliep, overleeft.

Andov, een econoom, is leider van de Liberale Partij, die deel uitmaakt van de regerende coalitie in Macedonië. Zijn benoeming tot president ad interim wordt gezien als een poging het politieke vacuüm dat is geschapen door de aanslag op Gligorov op te vullen in een periode waarin Macedonië tracht de moeizame relatie met zijn buurlanden Joegoslavië en Griekenland te verbeteren. Een Griekse regeringswoordvoerder uitte zich gisteren bezorgd over dat politieke vacuüm. Hij zei dat de aanslag op Gligorov het werk is geweest van Macedonische nationalisten en extremisten, die Gligorovs pogingen om de diplomatieke en economische geschillen met Griekenland op te lossen zouden willen dwarsbomen.

De Macedonische justitie maakte gisteren bekend dat - anders dan aanvankelijk was gemeld - nog geen verdachten in de zaak van de moordaanslag zijn gearresteerd. Er zijn wel honderdvijftig mensen ondervraagd. Op verzoek van Skopje zijn Amerikaanse, Duitse en Britse anti-terrorismedeskundigen naar Macedonië op weg om te helpen bij het zoeken naar de daders van de aanslag.

Een niet nader geïdentificeerde arts van het ziekenhuis waar de Macedonische president wordt verpleegd zei gisteren dat Gligorov tachtig procent kans maakt volledig te herstellen van zijn verwondingen, afgezien van het rechteroog, dat hij zal moeten missen. De 78-jarige president werd bij de aanslag getroffen door granaatsplinters in het hoofd. Inmiddels is gebleken dat er geen ernstig hersenletsel is, hoewel er nog operaties nodig zullen zijn. (Reuter, AP, AFP)