Amsterdam herdenkt 43 doden van Bijlmerramp

AMSTERDAM - Nabestaanden en vrienden van de slachtoffers zoeken troost bij elkaar bij de herdenking van de Bijlmerramp in 1992. Met een sobere plechtigheid werden gisteravond de 43 doden herdacht die vielen toen een vrachtvliegtuig van El-Al neerstortte op de flats Groeneveen en Kruitberg. Een stoet van enkele honderden mensen liep van de moskee Taibah naar 'de boom die alles heeft gezien', tussen de getroffen flats. Daar werden kransen gelegd door burgemeester Patijn van Amsterdam en voorzitter R. Janssen van stadsdeel Zuidoost. Er lagen ook kransen van de Israëlische ambassade en van de luchtvaartmaatschappij El-Al. Tijdens de bijeenkomst kwamen enkele vliegtuigen over. Voor sommige toeschouwers reden om de directie van Schiphol te verwensen, die had beloofd dat uit piëteit tot middernacht niet zou worden gevlogen boven dit gebied. In zijn toespraak in de moskee had de stadsdeelvoorzitter zich al kritisch uitgelaten over de luchthavendirectie. Vorig jaar had die toegezegd te onderzoeken of de aanvliegroutes voortaan de Bijlmer zoveel mogelijk zouden kunnen vermijden. “Wij wachten nu al bijna driekwart jaar op een definitief antwoord”, aldus Janssen.