Wall Street wachtte doodstil op vonnis

NEW YORK, 4 OKT. De handel op Wall Street kwam nagenoeg tot stilstand. Telefoons rinkelden niet meer en de toestellen die dat nog wel deden, werden niet opgenomen. Amerika wachtte gisteren om precies één uur oostkusttijd op de uitspraak van de jury in het proces tegen O.J. Simpson.

“Het was hier doodstil en iedereen zat gekluisterd aan een televisie, die iemand had meegenomen”, zegt William Wilson, econoom bij Comerica Bank in het centrum van Detroit. “Aan de overkant kijken wij bij Ford naar binnen en daar was niemand te zien.” Volgens Wilson nam iedereen na de vrijspraak een pauze van ongeveer twintig minuten om de uitslag te bespreken en de eerste reacties te zien.

Bij andere bedrijven gebeurde hetzelfde. Een telefoniste bij computermaker Compaq in Houston zei dat de telefoontjes gewoon binnen bleven komen. “Daar waren wij zeer verbaasd over”, aldus de telefoniste. “Natuurlijk hadden we gezorgd dat we hier een radio hadden.” Ook bij de vakbond van stewardessen, de Association of Professional Flight Attendants bleven telefoontjes wel binnenkomen maar “niemand nam nog op”, zegt een medewerkster. “We stonden allemaal om de televisie heen.”

Op Wall Street liep de handel omstreeks één uur terug tot een paar duizend aandelen. Tussen één uur en half twee werden maar half zoveel aandelen verhandeld als in andere periodes van dertig minuten. Op veel kantoren waren weddenschappen afgesloten over de uitspraak. In een ziekenhuis in Brooklyn liepen zwarte verpleegsters juichend door de gang na de uitspraak. “Hij heeft het misschien wel gedaan maar nu is hij toch mooi vrij”, zei een van hen. “Dan had de politie van Los Angeles ook maar niet met bewijs moeten knoeien.”

Een econoom die anoniem wil blijven zag in de restaurants en eettentjes uitgelaten zwarten maar ook wat bedrukt kijkende blanken. Hier en daar riep men wat naar elkaar. “De sfeer was gespannen”, zei hij. “Deze uitspraak draait wat betreft rassenrelaties de klok tien jaar terug.”

    • Lucas Ligtenberg