Tweede handelaar betrokken bij Daiwa-schandaal

TOKIO, 4 OKT. Naast het hoofd obligatiehandel Toshihide Iguchi van het Newyorkse kantoor van de Japanse bank Daiwa is nog een handelaar betrokken geweest bij het verlies van 1,1 miljard dollar (1,76 miljard gulden) dat de bank heeft geleden op de financiële markten. Dit heeft de Japanse krant Asahi Shimbun vandaag onthuld. De Amerikaanse toezichthouders op Daiwea hebben de tweede handelaar, die sinds 1993 bij de handelsactiviteiten betrokken is, ontdekt bij hun onderzoek naar de toedracht van het verlies. Iguchi zelf bouwde zijn verlies op vanaf 1984. De Japanse minister van financiën Takemura zei vanmorgen dat Daiwa-topman Akira Fujita de verantwoordelijkheid moet nemen voor het miljardenverlies in New York. Daiwa liet weten dat Fujita er op dit moment niet over denkt om op te stappen. Minister van financiën Takemura zei dat het ministerie voorlopig geen stappen neemt tegen de bank, in afwachting van de uitslag van een onderzoek door het ministerie. Ook de Japanse centrale bank is met een eigen onderzoek begonnen. Daiwa kreeg maandag van de Amerikaanse toezichthouders te horen dat het de activiteiten in New York moet terugbrengen naar een minimum.