SPINAZIESALADE MET JÍCAMA EN LIMOENVINAIGRETTE

De jícama is een lichtbruine knol met helderwit, knapperig vruchtvlees dat qua structuur op rettich lijkt en licht naar peer smaakt. Dit Mexicaanse knolgewas is in Nederland moeilijk verkrijgbaar, behalve in blik, maar is te vervangen door 200 gram rettich en 200 gram onrijpe peer. Gelukkig kon ik van mijn vakantie in Canada een prachtig exemplaar meenemen om dit heerlijke recept van mijn vriendin Alana te maken.

Voor 6 tot 8 personen:

500 gram jonge malse spinazie

2 sinaasappels, geschild en het wit volledig verwijderd

circa 400 gram verse jícama, geschild en julienne gesneden

4 eetlepels geroosterde pecannoten of pijnboompitten

Limoenvinaigrette:

3 eetlepels vers limoensap

2 eetlepels plantaardige olie

2 eetlepels zure room

2 theelepels suiker of honing

1/2 theelepel zout

gemalen rode chilipeper naar smaak

Was de spinazie grondig en verwijder eventuele dikke steeltjes. Doe de spinazie in een grote, brede schaal. Snijd de geschilde sinaasappel in stukjes en gooi eventuele pitjes weg. Strooi de stukjes sinaasappel over de spinazie. Strooi de julienne gesneden jícama en de geroosterde pecannoten of pijnboompitten over de spinazie en zet de salade even weg.

Maak de vinaigrette. Doe het limoensap in een kom en klop er de olie door. Klop er vervolgens de rest van de ingrediënten door. Dien de salade onmiddellijk op als voor- of bijgerecht en geef er de vinaigrette apart bij.

    • Kim Maclean