Shiro Kido

T/m 1 november. Amsterdam, Nederlands Filmmuseum. Inl 020-5891400.

De Japanse producent Shiro Kido (1894-1977) leidde vanaf 1924 tot zijn dood de toonaangevende Shochiku-studio. Kido gaf daar onder meer Yasujiro Ozu, Keisuke Kinoshita en Mikio Naruse de kans om een omvangrijk oeuvre op te bouwen. De optimistische, rooskleurige toon van de Shochiku-melodrama's en komedies, met veel aandacht voor het gezinsleven van de gewone man en vrouw, staat wel bekend als de Ofuna-smaak. De naam van Kido is daarentegen zo goed als onbekend.

Door een programma van zestien films naar hem te vernoemen tracht het Nederlands Filmmuseum daar deze maand verandering in te brengen. Behalve bekend werk van Ozu en Kinoshita (waaronder de eerste film in Fujicolor, Karumen kokyo ni kaeru/ Carmen Comes Home, 1951), bevat het programma Koto/Twin Sisters of Kyoto, waarin regisseur Noboru Nakamura een fraai beeld schetst van de stad Kyoto in vier seizoenen.