Shell krimpt onderzoek in en schrapt 400 banen

ROTTERDAM, 4 OKT. De research-activiteiten van Shell in Nederland worden sterk ingekrompen. De oliemultinational schrapt bijna 400 van de 2.600 onderzoeksbanen in Nederland. De betrokken medewerkers zitten zowel op het centrale kantoor in Den Haag als op de laboratoria in Amsterdam en Rijswijk.

In Amsterdam moeten 175 van de 1.240 werknemers op zoek naar een andere baan, zo kreeg het personeel gisteren te horen. Reden voor deze sanering is een aanpassing van het onderzoeksprogramma voor dit laboratorium. “Shell wil op het gebied van research terug naar de kernactiviteiten. Dat betekent dat we ons eigen onderzoek in de toekomst alleen nog richten op bestaande produkten en programma's”, zo zei een Shell-woordvoerder vanmorgen.

Naast de aanpassing van het onderzoeksprogramma worden de research-afdelingen ook geraakt door de begin dit jaar aangekondigde reorganisatie van de hoofdkantoren van Shell. In de nieuwe organisatie worden de huidige technische functies in de centrale kantoren en de laboratoria gecombineerd tot drie technische organisaties. Als gevolg hiervan worden 250 werknemers uit Den Haag overgeplaatst naar het Amsterdamse laboratorium. Daarnaast plaatst Shell 470 onderzoekers over naar het laboratorium in Rijswijk, waar op dit moment 630 mensen in dienst zijn. Uiteindelijk wil Shell in Rijswijk slechts 880 van de 1.100 werknemers overhouden.

De aankondiging dat er - los van de reorganisatie van het hoofdkantoor - 175 onderzoeksbanen moeten verdwijnen, heeft in Amsterdam tot veel onrust geleid, stelt bestuurder Luc Steenhorst van de vakorganisatie VHP. “De mensen daar hebben net een grote reorganisatie achter de rug. Zij dachten al voldoende getrimd te zijn. Het is duidelijk dat er zo steeds meer disloyaliteit onder de werknemers ontstaat.”

De nieuwe research-organisaties worden - anders dan in het verleden - rechtstreeks gekoppeld aan drie nieuw gevormde business-committees Exploratie en Produktie, Oil products en Chemie. Shell hoopt hiermee een betere afstemming te kunnen krijgen tussen de vraag van de werkmaatschappijen (die straks verantwoording schuldig zijn aan de business-committees) en het aanbod van de onderzoeksafdelingen. Op het Amsterdamse Shell-laboratorium (KSLA) worden vanaf volgend jaar de onderzoeksactiviteiten voor Oil Products en Chemie geconcentreerd. In Rijswijk ontstaat een bundeling van research voor Exploratie en Produktie.

De sanering van de research-afdelingen maakt deel uit van de eerder dit jaar aangekondigde reorganisatie van de Shell-hoofdkantoren in Londen en Den Haag. In totaal zullen daarbij 1.200 van de 4000 banen verdwijnen. Shell wil de nieuwe uitgedunde organisatie per 1 januari 1996 van start laten gaan. Op dit moment bestuderen de drie betrokken ondernemingsraden (van het centraal kantoor en van de twee Nederlandse laboratoria) de adviesaanvragen voor de diverse afdelingen. Na afronding van deze studies zullen de werknemers zo spoedig mogelijk worden ingelicht over hun individuele toekomstperspectief bij Shell, zo zei een woordvoerder van Shell vanmorgen.