Opmars KLM op positief gestemde beurs

AMSTERDAM, 4 OKT. KLM was vanmorgen met een koerswinst van 1,20 gulden op 57,60 een opmerkelijke stijger, op een overigens vast gestemde Amsterdamse effectenbeurs. De graadmeter, de AEX-index, noteerde rond het middaguur 464,80 punten, een stijging van 1 punt.

AMSTERDAM KLM klom gisteren al 9 dubbeltjes, nadat in Amerika USair had aankondigd aansluiting te zoeken bij American Airlines of United Airlines. Luchtvaartanalisten menen dat vooral British Airways (BA) zich na een eventuele fusie of overname van USair moet bezinnen. BA heeft een kwart van USAir in handen en werkt op tal van terreinen nauw samen. Mogelijk komt daar dan een einde aan.

In dat geval zou KLM in beeld komen, dat met een aandeel in Northwest Airlines sterk in de VS is vertegenwoordigd. Beleggers speculeren volgens handelaren nu op een mogelijke samenwerking tussen KLM en British Airways.

De aandelenmarkt profiteerde vanmorgen van een vaste dollar en een lichte verlaging van de Duitse repo-rente, de rente op speciale beleningen.

Koninklijke Olie, waar opnieuw rumoer is over banenverlies, noteerde 198,10, een plus van 90 cent. Unilever klom 1,10 op 209 gulden en VNU won 70 cent 211,50. Verlies was er onder meer voor Randstad met vier dubbeltjes op 68,80. Ook Fokker verloor en wel 2 dubbeltjes op 8,30.

Op de Europese valutamarkten wist de dollar vanmorgen het gisteren bereikte hogere koerspeil redelijk vast te houden. De verwachting dat de leiders van de zeven grootste industrielanden komende zaterdag afspraken maken over wisselkoersverhoudingen, wordt steeds sterker. Ook een kleine verlaging van de rente op speciale beleningen in Duitsland kwam de dollar ten goede.

Handelaren stellen dat afspraken over de wisselkoersverhoudingen van de G-7 gepaard kunnen gaan met gezamenlijke interventies van de centrale banken. Die zouden na het weekeinde kunnen volgen, maar mogelijk ook ervoor, menen zij.

De dollar noteerde rond het middaguur in Amsterdam 1,6072 gulden, vergeleken met 1,6140 gistermiddag bij het slot

NEW YORK Op een richtingloos Wall Street sloot de Dow Jones-index gisteren 11,56 punten lager op 4749,70 punten. Het aantal stijgers ten opzichte van het aantal dalers kwam uit op dertien tegenover negen bij een omzet van 388 miljoen aandelen.

Drie luchtvaartmaatschappijen stonden in het middelpunt van de belangstelling. USAir had bekendgemaakt gesprekken te voeren over een overneming door American Airlines (AMR) en United Airlines (UAL). Dat leidde gisteren in de loop van de handel tot een pittige stijging van het aandeel USAir met 2,250 dollar tot 13,875 dollar terwijl de stukken van AMR met 1,500 dollar daalden tot 69,125 dollar en die van UAL met 3,625 dollar zakten tot 169,125 dollar.

Bij de overige fondsen was een sterk wisselend beeld te zien. De stuurloze markt verklaarden handelaren door de derde-kwartaalresultaten die bedrijven binnenkort bekendmaken. Daarvan zijn beleggers nu in afwachting.

TOKIO Op de effectenbeurs van Japan bleef vandaag bij een rustige handel de Nikkei-index van 225 fondsen nagenoeg onveranderd. In Tokio boekte de belangrijkste graadmeter een winst van 2,09 punten naar 18.145,08.