Obam produceert fractionele stijging

Beleggingsfonds Obam heeft over het eind juni geëindigde boekjaar 1994/1995 met een fractionele waardestijging afgesloten. Het onder hoede van Mees Pierson staande internationaal in aandelen beleggende fonds liet in deze periode een stijging van de intrinsieke waarde per aandeel zien van 0,8 procent tot 307,48 gulden. In het voorgaande boekjaar (1993/1994) wist het fonds een toename van de intrinsieke waarde per aandeel te realiseren van 6,5 procent. In het afgelopen boekjaar speelde naast onzekerheid rond de inflatie en de rente-ontwikkeling vooral de daling van de dollarkoers het fonds parten. Obam heeft aangekondigd plan zijn aandelen te gaan splitsen in de verhouding van vier voor één. Een voorstel daartoe zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Obam heeft momenteel “een substantieel lagere liquiditeitspositie” dan in de tweede helft van 1994. Dat hangt vooral samen met de inkoop van een grote post eigen aandelen. Obam kocht in mei van dit jaar van het pensioenfonds van Nationale-Nederlanden een pakket van 485.000 eigen aandelen in met een beurswaarde van 147 miljoen gulden. Het totale vermogen van Obam verminderde hierdoor af met ruim 11 procent tot 908 miljoen gulden.